Soluția care te scapă de dăunătorii din grădină! Câtă cenușă trebuie să pui la un litru de apă pentru a fertiliza corect producția de roșii

Răsadurile de roșii se plantează în grădină după ce a trecut riscul de îngheț și solul s-a încălzit suficient, ceea ce se întâmplă de obicei la sfârșitul primăverii, după jumătatea lui aprilie. Cenușa de lemn la roșii ajută producția de tomate să fie mai mare, dar și mai gustoasă.

18 apr. 2024, 09:57
Soluția care te scapă de dăunătorii din grădină! Câtă cenușă trebuie să pui la un litru de apă pentru a fertiliza corect producția de roșii

Plantarea răsadurilor în grădină este o lucrare importantă atât pentru legumicultorii profesioniști, cât și pentru grădinarii amatori, iar cenușa face ca producția de roșii să fie mai gustoasă. Roșiile se cultivă în grădină, în câmp deschis, în solar sau în seră, din răsaduri, după ce temperaturile cresc. De regulă, roșiile se plantează după jumătatea lunii aprilie.

Poate că nu știai, dar cenușa de lemn la roșii ajută producția de tomate să fie mai mare, dar și mai gustoasă. Apa de cenușă pentru roșii face minuni dacă este aplicată corect. Cenușa poate reprezenta o sursă bună de calciu și potasiu pentru legume, inclusiv pentru roșii. Cenușa conține și fosfor, aluminiu, magneziu și sodiu, dar și alți micronutrienți precum cupru, molibden, sulf și zinc. Calciul reprezintă aproximativ 20 la sută sau mai mult din compoziția cenușii. E o cantitate destul de mare, fiind totodată și ingredientul principal din varul de grădină. Dacă solul este foarte acid, adică are pH 5,5 sau mai mic, cenușa ar putea să-l mărească. În acest sens, ai nevoie de doar 4 căni de cenușă. Dacă ai plantat deja răsadurile de roșii și vrei să fertilizezi solul din grădină, trebuie să știi cum se folosește cenușa pentru a hrăni pământul legumelor.

Citește și: Când se plantează castraveții. Trucul secret folosit de grădinarii cu experiență, pentru o recoltă bogată

Răsadurile de roșii sunt pregătite de plantare atunci când îndeplinesc mai multe condiții, precum:

  • înălțimea tulpinilor este de 25-30 cm;
  • prezintă de la 6 până la 10 frunze adevărate;
  • încep să apară primii muguri.

Câtă cenușă trebuie să pui pentru a fertiliza corect producția de roșii

În primul rând, este important să nu exagerezi cu cantitatea de cenușă pe care o folosești în grădină pentru roșii, pe post de fertilizator. Înainte de a o aplica, testează pH-ul solului. Asigură-te apoi că cenușa este cernută și nu prezintă bucăți mari de cărbune sau jar activ. Apoi, cenușa trebuie presărată uniform pe solul în care ai plantat răsadurile de roșii. Este indicat să eviți să aplici cenușă când rafalele de vânt se intensifică. Indicat ar fi ca solul să fie umed când îl fertilizezi, notează Playtech.

Ulterior, se adaugă cenușă uscată într-un vas curat, peste care se toarnă apă fierbinte. Se pune 4-5 căni de cenușă la 1 litru de apă. Amestecul se mixează și trebuie lăsat să stea peste noapte. Când cenușa s-a depus la fund, iar apa de deasupra ei e clară, se strecoară printr-un tifon, apoi apa de cenușă se aplică în grădină.

Citește și: Carmen Brumă, adevărul despre turmeric. Care este cel mai mare beneficiu al său: „Trebuie să ai grijă”