SOLUŢIA INEDITĂ pentru relansarea economiei din regiunea Catalonia

Un complex de divertisment şi cazinouri în valoare de 6 miliarde de dolari urmează să fie construit la Barcelona, proiect prin care autorităţile Cataloniei speră să relanseze economia puternic îndatorată a regiunii autonome spaniole, relatează MarketWatch.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 17:14
SOLUŢIA INEDITĂ pentru relansarea economiei din regiunea Catalonia

Pe de altă parte, compania americană Las Vegas Sands are un alt proiect, de 20 de miliarde de dolari, Eurovegas, de construcţie a unui complex de cazinouri în Spania, pentru care concurau Barcelona şi Madrid, dar autorităţile catalane au anunţat în această săptămână că nu se aşteaptă să devină gazda acestuia.

Planul pentru complexul de 6 miliarde de dolari, Barcelona World, include hoteluri de lux şi parcuri tematice şi va reflecta cultura Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei, Statelor Unite şi Europei.

Proiectul va fi finanţat în mare parte prin investiţii private şi va crea 20.000 de locuri de muncă la deschiderea prevăzută în 2016, potrivit oficialilor catalani.

Turismul este unul dintre puţinele sectoare economice din Spania care se dezvoltă. Aproape 8 milioane de turişti au vizitat Spania în iulie, număr record pentru această lună şi cu 4% peste cel din aceeaşi perioadă a anului 2011.

Locurile de muncă din turism reprezintă 11% din totalul forţei de muncă din Spania, ţară unde şomajul este de circa 25%. Oraşe mari precum Madrid şi Barcelona încep să depindă tot mai mult de turism, care asigură 10% din PIB-ul ţării.

Cel mai mare investitor la Barcelona World va fi grupul Veremonte, al cărui acţionar principal este un magnat imobiliar, Enrique Banuelos.

Divizia de investiţii a CaixaBank, a treia mare bancă din Spania după capitalizarea de piaţă, a confirmat planul de a vinde terenul necesar construcţiei complexului din apropierea Barcelonei, pe malul Mării Mediterane.

Catalonia, regiune puternic îndatorată, a cerut la sfârşitul lunii august un ajutor de 5 miliarde de euro din partea guvernului de la Madrid, pentru a a-şi putea respecta obligaţiile financiare. În total, patru regiuni autonome spaniole au cerut sprijinul guvernului central, respectiv Catalonia, Valencia, Andaluzia şi Murcia.