Soluţie ingenioasă găsită de un cultivator de legume oltean pentru a reduce costurile la încălzire. A renunţat la lemne şi arde coji de nuci

Agricultorii au mari probleme cu încălzirea serelor, de când costul energiei a crescut vertiginos, astfel că este foarte posibil ca românii să găsească mai târziu decât în alţi ani legume în pieţe, la primăvară.

28 oct. 2022, 10:31
Soluţie ingenioasă găsită de un cultivator de legume oltean pentru a reduce costurile la încălzire. A renunţat la lemne şi arde coji de nuci

Fermierii caută soluții pentru a face economie, mai ales cei care au în solarii și în acest moment legume, dar în special cei care cultivă pentru programul „Tomata”, deoarece roșiile au nevoie de căldură.

Cei mai mulți spun că vor planta mult mai târziu ca de obicei, pentru a mai reduce din costurile la încălzire, dar încearcă și să folosească alt combustibil pentru centrale, decât lemnele și cărbunii.

Valentin Vasile este unul dintre marii legumicultori din comuna Scărișoara, din județul Olt. Fermierul a găsit soluția salvatoare pentru a reuși, cât de cât, să producă la fel de multe legume și la iarnă. A trecut centrala termică pe coji de nucă, pe care le obține de la producătorii care comercializează miez de nucă. Prețul este de 500 de lei pentru o tonă.

Citeşte şi: Incendiu puternic la o biserică din judeţul Bacău. Există pericolul extinderii focului la cimitirul din apropiere

„Momentan ieși la un preț mai bun, am dat un avans și aștept să livreze marfa. Dar dacă se scumpesc și ăștia… Lemnul este la 700 de lei tona, cojile de nuci sunt mai ieftine.  A fost o centrală pe peleți și o folosesc cu coji de nuci”, spune fermierul, pentru Gandul.

Costurile cu încălzirea solariilor s-au dublat anul acesta.

În județul Olt, în 2022 au fost cei mai mulți beneficiari ai programului „Tomata”. Peste 5.500 de legumicultori au primit subvenții de câte 4.000 de euro.

Citeşte şi: EXCLUSIV| Petre Daea, anunț despre alimentele de sărbători: ”Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun”