Somalia: Un jurnalist care şi-a asasinat colegii a fost executat

Un jurnalist somalez, care s-a alăturat insurgenților radicali shebab și care a fost condamnat la moarte pentru că a organizat asasinarea a cinci colegi ai săi între 2007 și 2010, a fost executat luni la Academia de poliție din Mogadishu, relatează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
11 apr. 2016, 14:17
Somalia: Un jurnalist care şi-a asasinat colegii a fost executat

Mai mulți jurnaliști au asistat la execuția lui Hassan Hanafi și l-au văzut pe colegul lor cum se zbate, ceea ce a obligat poliția să-l lege de un stâlp.

”El a mărturisit și a fost recunoscut vinovat că a organizat asasinarea mai multor jurnaliști somalezi (…) Execuția sa a avut loc”, a declarat un înalt responsabil al tribunalului militar care l-a judecat, Abdulahi Hussein.

Hassan Hanafi a fost arestat în august 2014 în capitala kenyană Nairobi și a fost extrădat în Somalia la sfârșitul aceluiași an.

Sâmbătă, doi militanți shebab au fost deja împușcați la Mogadishu după ce au fost recunoscuți vinovați de asasinarea unei jurnaliste a televiziunii naționale la sfârșitul lui 2015.

Citeşte şi Un jurnalist de la televiziunea siriană de stat a fost asasinat

Somalia este una dintre cele mai periculoase țări pentru profesioniștii media: 45 de jurnaliști somalezi au fost asasinați începând din 2007 și de la ascensiunea shebab, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ).

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a plasat Somalia pe locul 172 (din 180) în clasamentul său pe 2015 privind libertatea presei.

Insurgenții shebab, care luptă împotriva guvernului somalez, întreprind periodic atacuri împotriva responsabililor guvernamentali sau a jurnaliștilor. Dar militanții shebab nu sunt singurii dușmani ai jurnaliștilor somalezi, care pot fi, de asemenea, ținta oamenilor de afaceri sau a politicienilor care dezaprobă activitatea lor de mediatizare.