Somnul în timpul zilei, timp de 30 de minute, este vital. Beneficiile reale ale somnului de prânz

Somnul din timpul zilei, mai ales în perioada prânzului, are beneficii nebănuite. Nu mai mult de 30 de minute este doza recomandată pentru o vitalitate de invidiat.

29 sept. 2023, 23:10
Somnul în timpul zilei, timp de 30 de minute, este vital. Beneficiile reale ale somnului de prânz
Somnul în timpul zilei, timp de 30 de minute, este vital. Beneficiile reale ale somnului de prânz

Somnul este vital, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Unii dintre noi chiar cred că somnul din timpul zilei este un răsfăț, însă, de fapt, este mai degrabă o necesitate, fiind un plus pentru o viață mai sănătoasă. Specialiștii recomandă nu mai mult de 30 de minute de somn la orele prânzului.

Citește și: Ce se întâmplă cu somnul nostru dacă bem o cafea fix la ora 12:00 ziua

Somnul de prânz, un adevărat unguent pentru sănătate

Conform lui Steven Bender, profesor asociat clinic, Texas A&M University, un somn în timpul zilei care durează între 20 și 30 de minute este benefic din mai multe puncte de vedere. Ultimele cercetări în domeniu arată că somnul din timpul zilei are numeroase beneficii pentru sănătate. Somnul scurt, de la orele prânzului, stimulează funcționarea mentală și memoria, îmbunătățește vigilența, atenția și timpul de reacție.

Somnul de după masă este legat, de asemenea, de creșterea productivității și a creativității. Pentru că somnul pare să îmbunătățească gândirea creativă, unele companii au încercat să valorifice acest lucru prin introducerea de camere de somn la locul de muncă. În plus, se pare că creierul folosește timpul de somn pentru a procesa informațiile adunate pe parcursul zilei, care îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor de zi cu zi.

Un alt studiu a arătat că persoanele care au dormit câteva minute în timpul zilei au fost mai puțin frustrate și impulsive. Au avut un nivel de concentrare mai mare și o eficiență mai mare în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. De asemenea, somnul poate duce chiar la o mai bună capacitate de a învăța noi abilități, cum ar fi o lovitură de golf sau cântatul la un instrument muzical.

Asta se datorează faptului că aceste amintiri sau abilități se consolidează în creier în timp ce dormim, fie că este vorba de somnul de noapte sau de cel de zi. Cercetătorii au mai ajuns și la concluzia că reprizele de somn de circa 20 de minute au îmbunătățit starea de spirit generală a participanților la studiu.

Chiar și așa, reprizele de somn mai lungi, care durează mai mult de 30 de minute, nu sunt de obicei asociate cu o stare de spirit mai bună și cu creșterea sentimentelor de bunăstare. Experții în sănătate mai spun că reprizele scurte de somn pot fi, de asemenea, asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare. Dacă suntem treji mai mult timp decât ar trebui, organismul nostru are tendința să strângă substanțe chimice de tipul „luptă sau fugi”.

Citește și: Vlad Ciurea dezvăluie greşeala pe care mulţi români o fac înainte de somn. „Nu mai ajunge sânge în creier!”