Sonda Phobos-Grunt, care se va prăbuşi pe Terra, filmată deasupra Franţei VIDEO

Un astronom a reuşit să filmeze sonda rusă defectă Phobos-Grunt deasupra Franţei. Aparatul se va prăbuşi pe Terra pe 15 ianuarie, însă nu se ştie încă unde anume.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 17:45
Sonda Phobos-Grunt, care se va prăbuşi pe Terra, filmată deasupra Franţei VIDEO

Thierry Legault a filmat sonda pe 1 ianuarie, de la observatorul Calern Plateau, din Nisa, pe riviera franceză.

Agenţia spaţială rusă a lansat sonda Phobos-Grunt către Marte pe 9 noiembrie, însă aceasta nu a mai reuşit să iasă de pe orbita Pământului. Sonda trebuia să ia mostre de pe suprafaţa uneia din cele două luni ale lui Marte, Phobos, şi să se întoarcă pe Terra în 2014.

„Am analizat cu atenţie videoclipul şi am fost surprins să văd că sonda se mişcă invers, cu panourile solare în partea opusă soarelui. Nu e de mirare că nu a avut energie să comunice”, spune Legault.

Sonda se va prăbuşi pe Pământ pe 15 ianuarie şi este mult mai periculoasă decât ultimele două prăbuşiri ale unor sateliţi, din 2011 – satelitul UARS de la NASA, care a căzut pe Terra pe 24 septembrie şi satelitul german ROSAT, care a căzut pe 23 octombrie.

Prăbuşirea sondei Phobos-Grunt este atât de periculoasă întrucât este plină de combustibil toxic, potrivit Agenţiei Spaţiale Ruse (Roscosmos). Cei doi sateliţi nu mai aveau combustibil când s-au prăbuşit pe Pământ.

Se aşteaptă ca combustibilul de la bord să fie eliminat şi să ardă la reintrarea în atmosferă, la mare altitudine.