Sonda rusească trimisă către Marte s-ar putea prăbuşi pe Terra, cu tone de combustibil toxic la bord

Sonda spațială rusească defectă, Phobos-Grunt, cu 12 tone de combustibil toxic la bord, care ar fi trebuit să se îndrepte spre planeta Marte, este blocată pe o orbită greșită, cea a Pământului. Și s-ar putea prăbuși pe Terra în două săptămâni dacă inginerii ruși nu reușesc să o aducă din nou pe traiectoria corectă.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 20:17
Sonda rusească trimisă către Marte s-ar putea prăbuşi pe Terra, cu tone de combustibil toxic la bord

Experții spațiali erau optimiști miercuri, sperând că motoarele sondei vor putea fi repornite pentru a o trimite spre Marte. Dacă nu, această se va prăbuși pe Pământ. Însă mai mulți experți americani sunt de părere că tonele de combustibil de la bord nu vor ajunge pe Terra deoarece se vor dezintegra în atmosferă.

Sondă Phobos-Ground, fără echipaj, în valoare de 170 de milioane de dolari, a ajuns fără probleme pe orbită, la miezul nopții, cu ajutorul unei rachete Zenit-2, lansată din cosmodromul Baikonur din Kazahstan. După separarea de rachetă, motoarele sondei ar fi trebuit să pornească pentru a se îndreptă spre Marte.

Însă niciunul dintre motoare nu a pornit. Prin urmare, sondă a rămas pe orbită Pământului. Iar, potrivit sateliților americani, sondă deja deviază de la această orbită.

Agenția Spațială Federală și NAȘĂ spun că sondă rusească se va învârti în jurul Pământului timp de două săptămâni. Citeşte mai mult pe green-report.ro.