SONDAJ AVANGARDE: Ciolacu și Ciucă, pe primul loc în topul încrederii românilor. PSD crește vertiginos la 36%, PNL – în picaj, la 19%. AUR surclasează USR

Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, ocupă primul loc în clasamentul încrederii românilor, ambii obţinând un procent de 31%, potrivit unui sondaj Avangarde realizat la comanda PSD. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, este cel mai bine clasat lider al opoziţiei, cu 15%.

21 apr. 2022, 22:06
SONDAJ AVANGARDE: Ciolacu și Ciucă, pe primul loc în topul încrederii românilor. PSD crește vertiginos la 36%, PNL – în picaj, la 19%. AUR surclasează USR

PSD a crescut mult în preferinţele românilor, atingând în prezent un procent de 36%, în timp ce PNL a ajuns la 19%. În clasamentul încrederii românilor, locul 3 e ocupat de AUR (14%), în timp ce USR a scăzut la 11%. Referitor la pachetul social oferit de Guvern pentru persoanele vulnerabile, 32% din respondenţi sunt de părere că PSD a fost iniţiatorul măsurilor de sprijin, în timp ce doar 7% cred că iniţiativa a aparţinut PNL.

Ciolacu şi Ciucă, primele locuri în topul încrederii românilor

Dintre politicieni, românii au cea mai mare încredere în liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. 31% dintre români îl preferă pe Ciolacu şi tot 31% dintre cetăţeni merg pe mâna lui Nicolae Ciucă. Dintre politicienii opoziţiei, cel mai bine plasat e preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, cu 15%, fiind urmat de liderul AUR, George Simion (13%) şi de preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban (11%).

Citeste si Marcel Ciolacu este optimist în privinţa economiei româneşti: „Economia României are creştere mai mare decât zona euro”

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 36% dintre voturile românilor ar merge către PSD şi 19% către liberali. Pe locul trei s-ar clasa AUR, cu 14%, apoi USR – 11%. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR, cu 5%.

Referitor la pachetul social anunţat de Guvern, 32% dintre români cred că social-democraţii sunt iniţiatorii măsurilor de sprijin, în timp ce 7% dintre respondenţi sunt de părere că iniţiativa a aparţinut PNL. Cea mai apreciată măsură (46%) e oferirea de vouchere pentru achiziţia de alimente de bază pentru pensionari şi familii cu venituri reduse, urmată de creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, fără taxe, o măsură apreciată de 23% dintre cei chestionaţi.

Românii ar prefera să-l aibă invitat la masa de Paşti pe Marcel Ciolacu

La întrebarea „Dacă vi s-ar oferi şansa să aveţi invitat la masă, în weekend, alături de familia dumneavoastră, unul dintre liderii partidelor politice de astăzi, pe care aţi prefera să îl aveţi în casa dumneavoastră?”, mai mult de o treime dintre cei intervievaţi (35%) au răspuns „niciunul”. Favorit a fost totuşi Marcel Ciolacu, dorit ca invitat de 14% dintre subiecţi, urmat de George Simion (11%) şi de Nicolae Ciucă (6%).

Citeste si Marcel Ciolacu solicită DNA anchetarea lui Vlad Voiculescu şi Dan Barna în cazul achiziţiei de vaccinuri: „S-au cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români”

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 aprilie, pe un eşantion de 906 subiecţi, prin telefon. Marja de eroare este de +- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Conform unui sondaj CURS publicat săptămâna trecută, PSD era cotat cu 35% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL cu 23% din voturi şi de AUR – 12%.