SONDAJ AVANGARDE: PSD şi Marcel Ciolacu conduc detaşat în topul preferinţelor românilor. AUR scade uşor, USR stagnează

PSD este în creștere în opțiunile de vot ale românilor, fiind în iulie pe primul loc cu 37%, cu două procente mai mult decât luna precedentă, potrivit ultimului sondaj Avangarde.

02 aug. 2022, 11:24
SONDAJ AVANGARDE: PSD şi Marcel Ciolacu conduc detaşat în topul preferinţelor românilor. AUR scade uşor, USR stagnează

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu este liderul în care românii declară că mai degrabă au încredere (25%), urmat de premierul Nicolae Ciucă (18%), președintele Klaus Iohannis (15%), George Simion (11%) și Cătălin Drulă (9%), se arată în acelaşi sondaj.

La întebarea ”dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”, doar 38% au indicat un partid anume. Potrivit acestor răspunsuri, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. UDMR este la limita pragului electoral cu 5%. Noul partid al lui Dacian Ciolos este cotat cu 1% iar fostul premier are cea mai slabă cotă de încredere: 6%. Procentul mic de români care şi-au exprimat opţiunea ar putea indica o nouă rată foarte mare de absenteism la vot şi arată neîncrederea crescândă a populaţiei în autorităţi, partide politice şi chiar lideri politici.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre proiectele din Bucureşti îngheţate de Nicuşor Dan: Probabil că vor veni extratereştrii să finalizeze aceste lucrări

De altfel, sunt de remarcat procentele mari de neîncredere cu care sunt tratați toții liderii politici măsurați în sondaj.

Sondaj Avangarde

Sondajul a fost realizat în perioada 22 – 31 iulie, pe un eșantion de 902 subiecți prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Citeşte şi: Nicușor Dan îi răspunde lui Sorin Grindeanu în scandalul privind problemele de la metrou: „Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe”