Sondaj: Încrederea în guverne a scăzut drastic la nivel global

Nivelul de încredere al oamenilor în guverne a înregistrat o scădere drastică în întreaga lume, relevă un sondaj citat luni de BBC.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 08:39
Sondaj: Încrederea în guverne a scăzut drastic la nivel global

Guvernele sunt considerate responsabile de haosul financiar şi politic din anul care s-a încheiat, iar, în 17 din cele 25 de ţări în care s-a desfăşurat sondajul, mai puţin de jumătate dintre cei intervievaţi sunt de părere că guvernul lor face bine ce face.

Per total, încrederea în guverne a scăzut cu 9% faţă de anul precedent, ajungând la 43%, arată sondajul realizat de Edelman Trust Barometer.

Mai mult, a scăzut şi încrederea în sfera afacerilor, în medie de la 56% la 53%, şi cel mai semnificativ în ţările mari din zona euro. Astfel, în Spania, Franţa şi Germania, încrederea în afaceri a plonjat cu 21%, 20% şi respectiv 18%. Singura ţară unde acest indicator a cunoscut o creştere importantă a fost China, de la 61% la 71%.

Richard Edelman, preşedinte şi director general al Edelman, a remarcat că, în momentul de faţă, ‘afacerile sunt mai bine plasate decât guvernele pentru a purta făclia spre ieşirea din această criză de încredere’.

Totuşi, a apreciat acesta, este nevoie de o ‘schimbare a balanţei astfel ca afacerile să fie văzute atât ca o forţă a binelui, cât şi ca motor al profitului’.

În acelaşi timp, în privinţa persoanelor în care participanţii la sondaj susţin că au încredere, între primele trei se află… ‘o persoană ca mine’, depăşită doar de profesori şi experţi tehnici.

Totodată, reţelele de socializare, blogurile şi forumurile au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere ca sursă de informaţie de încredere – de 88%, 86% şi respectiv 75%. Cu toate acestea, media tradiţionale şi motoarele de căutare on-line continuă să fie cele mai de încredere surse de informare, în privinţa ştirilor şi informaţiilor, a constatat studiul.

Barometrul realizat de Edelman urmează să fie prezentat în detaliu în cadrul Forumului economic mondial de la Davos, care se va desfăşura între 25 şi 29 ianuarie. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 25.000 de respondenţi din 25 de ţări.