Sondaj IRES: Câţi români aprobă guvernul Ponta

Cel mai nou sondaj IRES, realizat la 2 mai, la comanda Asociaţiei Române pentru Evaluare şi Strategie (ARES), pe un eşantion de 1209 subiecţi, evidenţiază o tendinţă de creştere a speranţei în societatea românească şi de creştere a încrederii în autorităţi. Sondajul are o marjă de eroare de 2,9%.

RomaniaTV.net
06 mai 2012, 16:40
Sondaj IRES: Câţi români aprobă guvernul Ponta

87% dintre cei chestionaţi au auzit de moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Ungureanu. Dintre aceştia, 49% cred că înlocuirea guvernului a fost un lucru bun iar 30% cred că a fost un lucru rău.

71% dintre respondenţi consideră că numirea lui Victor Ponta ca premier este un lucru bun iar 21% cred că e o decizie proastă. E un progres faţă de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, apreciată, tot în sondaje IRES, de 51% dintre români.

Primele patru măsuri pe care ar trebui să le ia noul guvern sunt, în opinia românilor: crearea de locuri de muncă( 22%), creşterea salariilor la bugetari (12%), creşterea pensiilor (10%) şi lupta contra corupţiei (6%).

Procentul celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună a crescut de la 17% în martie, la 33%,  la începutul lunii mai. 49% dintre respondenţi se declară mai degrabă optimişti faţă de viitor, 38% se declară rezervaţi iar 11% sunt pesimişti.

Pe ansamblu,” Momentul moțiunii de cenzură prin care guvernul Ungureanu a căzut a fost o surpriză pentru politicieni, pentru presă, dar și pentru opinia publică. Momentul a fost receptat, mai ales de susținătorii opoziției, ca fiind ocazia unei schimbări majore, generatoare de optimism și de schimbare socială. Sociologic, instabilitatea emoțională a opiniei publice este un lucru notoriu, dar amplitudinea unor schimbări de trend de tipul celor discutate aici este caracteristică doar perioadei imediat următoare unor alegeri generale. Este o perioadă caracterizată prin creșterea bruscă a optimismului și prin bonusarea, prin privilegierea celor care sunt percepuți ca învingători. De altfel, o asemenea perioadă mai este numită în sociologia electorală „refondarea opiniei după alegeri” și reprezintă o culme a reașezării simpatiilor politice și a intențiilor de vot. Cabinetul Ponta, încă neînvestit, este beneficiarul unui asemenea moment de grație. Investiția emoțională explozivă vine, de regulă,după o periodă mai lungă, în care oamenii așteptau schimbări majore.” se arată în raportul care însoţeşte sondajul IRES.