Sondaj IRES. Cei mai mulţi părinţi ar vrea ca şcoala să înceapă cu toţi elevii în clase. 46% n-au înţeles cum va începe anul şcolar

60 la sută dintre părinţii din România vor ca şcoala să înceapă în format clasic, cu toţi elevii în clase, cu toate că virusul nu a fost complet eliminat. Aceştia provin din Transilvania şi Banat, unde infrastructura şcolară le permite copiilor să înveţe într-un schimb. Asta arată rezultatele sondajului de opinie "Înapoi la şcoală", realizat de IRES, conform Edupedu.ro. În schimb, cercetarea arată că 46 la sută dintre părinţi n-au înţeles de la autorităţi cum va începe anul şcolar.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 07:29

Cei mai mulţi dintre părinții care sunt de acord cu începerea şcolii în format hibrid sau doar online provin din sudul ţării.

Sondajul IRES arată că 6 din 10 părinți sunt de părere că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase. 25 la sută ar prefera sistemul hibrid, în vreme ce doar 14 la sută ar opta pentru școala online.

Părinţii care sunt în favoarea şcolii în format clasic sunt, în proporţii mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural, arată studiul prezentat de Edupedu.ro.

Sondajul IRES - foto: edupedu.ro

În schimb, părinţii liceenilor din mediul urban preferă în proporţii mai ridicate sistemul hibrid, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.

Potrivit sursei citate, sondajul „Înapoi la școală” a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în perioada 10 – 14 august 2020, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), prin consultarea a 1.175 de părinți cu copii de vârstă școlară (5-19 ani) care vor frecventa cursurile în anul școlar 2020-2021.

De asemenea, 40 la sută dintre elevi învaţă în școli supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, “o piedică importantă în realizarea distanțării fizice și respectării normelor sanitare”, spun autorii sondajului.

Cercetarea realizată de IRES mai arată că 46 la sută dintre părinți nu au înțeles, din declarațiile autorităților, cum va începe anul şcolar din arată toamnă.

În schimb, 50 la sută dintre repondenți au menționat că au înțeles felul în care începe școala, iar dintre ei 68 la sută sunt de acord cu măsurile propuse de autorități.

Jumătate dintre părinţii care au participat la studiu conştientizează că elevii vor avea probleme în respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii și că profesorii nu au pârghiile necesare pentru a le impune.

Părinții cer să existe măsuri clare care să poată fi implementate și respectate:

  • distanță fizică dintre elevi de minim 1,5 m,
  • asigurarea condițiilor de igienă,
  • rezolvarea supra-aglomerării școlare.

Monica Anisie: „Normele sanitare vor fi elaborate în cursul acestei săptămâni. Există şi măsuri pentru copiii cu anumite afecţiuni”