Sondaj IRES: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, peste Iohannis, Ciolacu și Ciucă la capitolul încredere

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, îi surclasează la capitolul încredere, potrivit unui sondaj IRES, pe cei mai importanţi lideri politici - Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

29 dec. 2022, 19:53
Sondaj IRES: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, peste Iohannis, Ciolacu și Ciucă la capitolul încredere

La finalul anului îi regăsim pe români destul de pesimiști, jumătate dintre ei apreciind că 2022 a fost un an mai prost pentru România decât precedentul, iar îngrijorările celor mai mulți dintre ei sunt generate de creșterea prețurilor, de boală și de războiul din regiune. Un sondaj IRES, realizat în perioada 7-12 decembrie, indică faptul că 34% dintre români au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, sunt următorii în clasament, 21% dintre respondenţi având foarte multă şi multă încredere în aceştia, în timp ce premierul Nicolae Ciucă a întrunit încrederea a 19%.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, pregătit să renunțe la scaunul de premier. Șeful PNL aruncă bomba: „Se va face așa cum am agreat”

Sondajul IRES mai relevă că profesia sau ocupaţia care beneficiază de cea mai puţină încredere în rândul românilor este cea de politician, doar 6% dintre cei întrebaţi afirmând că au foarte mare încredere, urmată de cea de poliţist cu 41% încredere şi de jurnalist – 44%. La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură profesiile de: pompier – 91%, specialist IT – 77% şi inginer – 69%.

Totodată, 76% dintre românii întrebaţi consideră că este greşită direcţia în care merg lucrurile în România, 22% spun că este o direcţie bună, iar 2% nu ştiu sau nu răspund.

Citeşte şi: Premierul Ciucă a prezentat bilanțul pentru 2022: „Am avut stabilitate economică și socială”

De asemenea, 57% dintre intervievaţi spun că anul 2022 a fost mai prost ca anul trecut, pentru 23% a fost mai bun, iar pentru 20% anul acesta a fost la fel ca anul trecut.

ires_romanii-in-anul-2022

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 – 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%.