Sondaj. Moldovenii nu vor unirea cu România, însă vor în UE

Potrivit unui sondaj realizat de compania iData, cei din Republica Moldova nu sunt de acord cu unirea cu România, însă îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană.

17 sept. 2022, 17:20
Sondaj. Moldovenii nu vor unirea cu România, însă vor în UE

Sondaj. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, mai puţin de 40% dintre moldoveni ar vota „pentru”.

Sondaj. Moldovenii vor să intre în Uniunea Europeană, însă nu vor unirea cu România

Citeşte şi Bogdan Aurescu, anunț istoric: ”A fost lansată Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina”

Potrivit unui sondaj realizat de compania iData, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, circa 61% din alegători ar vota „pentru”, mai exact, 60,8% din cei intervievați au răspuns pozitiv la întrebarea dacă susțin aderarea Republicii Moldova la UE.

În schimb. doar 34,6% dintre cetăţeni ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu România, conform deschide.md.

De asemenea, aderarea la Alianța Nord-Atlantică (NATO) este susținută de doar 24,4% de moldoveni.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 3-12 septembrie pe un eșantion de 1012 respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

Reamintim că la sfârşitul lunii iunie liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.

Această decizie a fost luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles şi marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.

„O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi.

Cunoaşteţi foarte bine istoria acestui demers, primele discuţii foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franţa. (…) Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls, cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care sigur sunt încă necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi Republica Moldova, avertizată de la Moscova. „Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz!”