Sondaj SOCIOPOL – Încrederea românilor în NATO a scăzut dramatic odată cu războiul din Ucraina

Un sondaj de opinie Sociopol, desfăşurat în luna ianuarie 2024, care măsoară încrederea românilor în diverse instituţii ale statului român, dar şi internaţionale, arată că încrederea românilor în Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a scăzut odată cu declanşarea războiului din Ucraina.

18 feb. 2024, 09:47
Sondaj SOCIOPOL – Încrederea românilor în NATO a scăzut dramatic odată cu războiul din Ucraina

Dacă în 2022, la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, încrederea românilor în NATO înregistra un maxim istoric de 71%, în ianuarie 2024, în perioada desfăşurării anchetei sociologice, aceasta se situa la doar 59%, în scădere cu 12 procente în aproape doi ani.

Evoluţia încrederii în NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO sau Alianța Atlantică) este o alianță militară interguvernamentală, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord, denumit și Tratatul de la Washington, semnat la data de 4 aprilie 1949. Scopul declarat al NATO este garantarea libertății și a securității membrilor săi prin mijloace politice și militare.

Statul român a primit invitația de a deschide negocierile de aderare la Alianță în anul 2002, la Summitul de la Praga, împreună cu Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlantincului de Nord, odată cu depunerea instrumentului de aderare la organizație la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii la Washington, D.C., la 29 martie 2004. Ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul NATO⁠ a avut loc la 2 aprilie 2004.

Citeşte şi: Război în Orientul Mijlociu: o rachetă lansată din Liban a făcut ravagii în Israel VIDEO

În momentul de faţă, unul dintre personajele politice care beneficiază de cele mai mari valori în ce priveşte încrederea populaţiei, Mircea Geoană, este secretar general adjunct al NATO, funcţia sa contribuind şi la gradul ridicat apreciere de care se bucură în rândul românilor.

În urmă cu două zile, Mircea Geoană afirma că recentele evenimente politice din Rusia indică faptul că Federaţia Rusă va fi şi în anii care urmează un stat imprevizibil şi agresiv, iar în acest context este importantă întărirea forţelor NATO.

”Nu putem spune că vom avea ani în faţa noastră liniştiţi în relaţia cu Rusia, rămâne o ţară imprevizibilă şi potenţial periculoasă. Aceasta este realitatea şi trebuie să o spunem, cu calm, cetăţenilor”, consideră Geoană, potrivit News.ro.

”Nu vedem un risc iminent la adresa securităţii noastre, dar vedem o Rusie tot mai imprevizibilă, vedem o Rusie care pare să fi ieşit dintr-o logică de minimă colaborare cu Occidentul şi recentul interviu pe care l-a realizat un jurnalist american cu preşedintele Putin arată, de fapt, că în comunicarea strategică, inclusiv pentru pseudo-campania electorală din Rusia, Rusia, fortăreaţa asediată de Occidentul cel rău şi nimicitor, între ghilimele, a devenit politică de stat.

Deci anticipăm, pentru mulţi ani de zile, pentru că acest regim pare să se re-perpetueze, o Rusie agresivă, o Rusie imprevizibilă şi cea mai bună soluţie este să te pregăteşti pentru un scenariu negativ. Pentru că a te pregăti pentru un scenariu negativ înseamnă că acel scenariu nu se întâmplă. Cu cât eşti mai puternic, asta înţelege Rusia şi Putin, înţelege limbajul de forţă, NATO este puternic, riscurile sunt mult mai mici. Dar nu putem spune că vom avea ani în faţa noastră liniştiţi în relaţia cu Rusia, rămâne o ţară imprevizibilă şi potenţial periculoasă. Aceasta este realitatea şi trebuie să o spunem, cu calm, cetăţenilor”, a afirmat Mircea Geoană, luni seară, la Digi 24.

Citeşte şi: Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă după ultimul atac rusesc asupra Ucrainei