Sora Aurei Ion îi acuză pe procurori că muşamalizează ancheta accidentului aviatic din Apuseni

Sora studentei Aurei Ion, moartă în accidentul aviatic din Munții Apuseni, i-a acuzat pe procurori că încearcă să mușamalizeze ancheta privind tragedia. Mariana Ciucă a precizat că nici măcar telefonul studentei la Medicină Militară nu a fost găsit, până la această oră.

07 sept. 2016, 11:45
Sora Aurei Ion îi acuză pe procurori că muşamalizează ancheta accidentului aviatic din Apuseni

„Am văzut apariția de astăzi, marți, 6 septembrie 2016, a domnului Procuror General, Augustin Lazăr și am fost surprinsă de afirmația dânsului conform căreia expertiza metalurgică s-ar efectua în străinătate. Este un aspect despre care, nici noi și nici avocatul nostru, nu am fost informați. Ceea ce știm și ce vă pot spune este că, în cadrul anchetei, s-a dispus, la solicitarea noastră, formulată de avocatul nostru în luna octombrie 2015, efectuarea unei expertize pe partea de aeronautică și a alteia pe partea de metalurgie – pentru analiza antenei, pentru ambele fiind numiți experți din România”, a declarat Mariana Ciucă, potrivit romanialibera.ro.

Citeşte şi Noi expertize în cazul tragediei aviatice din Apuseni. Ce solicită procurorii

Potrivit acesteia, o altă propunere de expertiză a fost respinsă de anchetatori. „Am solicitat și expertiză privind desfășurarea operațiunii de localizare și salvare, care viza Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratele de Urgență și întreg palierul ministerial competent, însă aceasta a fost respinsă de către procurori. În acest context, întrucât nu îmi pot explica declarația domnului procuror general, am luat, deja, legătura cu avocatul meu pentru a solicita o explicație procurorilor de caz”.

Sublocotenentul Aura Ion, studentă la Facultatea de Medicină Militară, a murit acum doi ani și jumătate, după ce avionul în care se afla a căzut în Munții Apuseni. Ancheta nu a stabilit niciun vinovat.

„Noi încercăm să evidențiem neregulile din sistem pentru a da o nouă șansă generațiilor viitoare, dar autoritățile își pasează răspunderea una celeilalte. Însă, în ciuda refuzurilor și piedicilor întâmpinate, noi suntem încrezători în puterea perseverenței și nu vom ceda presiunilor și vom merge mai departe, indiferent cât de greu va fi, pentru dreptate. Cele două expertize admise la cererea noastră nu au fost finalizate, nici chiar începute, aș putea spune, deși termenul de finalizare stabilit de procurori este 30 octombrie 2016. Expertul însărcinat cu expertiza pe domeniul aeronautic, ne-a sugerat să nu mai scormonim chestia cu STS-ul, că mai mult ne punem piedici”, dezvăluie Mariana Ciucă.

Familia Aurei Ion și avocatul lor consideră că o chestiune importantă este și obținerea accesului la toate probele din dosar, în special la înregistrările audio-video. De când a preluat cauza, din vara anului 2014, avocatul Laura Beleca a formulat cereri repetate pentru obținerea înregistrărilor audio-video ce privesc zborul din 20 ianuarie 2014 și operațiunea de localizare, cătare și salvare. În cele din urmă, procurorul șef Ion Vasilache, înainte de a se pensiona, a admis plângerea formulată de avocatul Laura Beleca, dispunând eliberarea înregistrărilor.

„Cu toate astea, după aproape 6 luni, Parchetul refuză să înmâneze toate înregistrările din dosar, sub pretextul unor defecțiuni tehnice”, spune Mariana Ciucă.

Cu toate acestea, din înregistrările eliberate până acum, reiese o probă care ar fi fost cheia pentru soluționarea dosarului privind furtul telefonului mobil ce a aparținut Aurei, dosar a cărui anchetă înaintează anevoios, fiind tergiversat încă de la momentul formulării plângerii, deși termenul dispus de instanță pentru finalizare a fost 5 septembrie 2016.

„Având în vedere îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către procurorul Crișan Laura Adina și de către prim-procurorul Gheorghe Dragoș, ambii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 10.06.2016, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Mariana Ciucă.

„În ciuda tuturor piedicilor, vom finaliza propria analiză privind accidentul și urmările produse și vom formula mai multe plângeri în dosar față de persoanele care se fac vinovate și, dacă mă întrebați, consider că una dintre aceste persoane este domnul Raed Arafat, la acel moment Secretar de Stat”, a afirmat sora Aurei Ion.

Pe de altă parte, familia studentei a dat în judecată Ministerul Transporturilor și Guvernul României, pentru necomunicarea unor informații de interes public: „Nereguli s-au constatat și aici, actele depuse de Ministerul Transporturilor și de Guvern nefiindu-ne comunicate în termenul prevăzut de procedură, având acces la dosar doar după cereri repetate, dosarul fiind ținut la judecător”.

Citeşte şi MESAJ DUREROS al surorii Aurei Ion, la doi ani de la tragedia din Apuseni: Atât mi-a mai rămas, să lupt şi să vorbesc

„La momentul la care se va finaliza această cauză, voi face publice înregistrările din dosar, cele care privesc intervenția de localizare, căutare și salvare, precum și cele care surprind convorbirile dintre echipaj și turnul de control, pentru ca toată lumea să înțeleagă pentru ce am mers până la capăt”, subliniază sora Aurei Ion.

Declarațiile Marianei Ciucă vin ca răspuns la afirmațiile de marți ale procurorului general, Augustin Lazăr. Potrivit acestuia, două expertize judiciare privind cauzele accidentului aviatic din Munții Apuseni, din 20 ianuarie 2014, se derulează în acest moment.

„Sunt două expertize judiciare care sunt în curs — o expertiză care tinde să identifice care sunt cauzele accidentului și o a doua expertiză care urmărește ca, din punct de vedere tehnic, să explice dacă antena s-a rupt înainte sau în cursul accidentului”, a declarat Augustin Lazăr înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general a precizat că expertiza privind antena de localizare se efectuează în străinătate.

Avionul care transporta o echipă medicală, din care făcea parte și Aura Ion, avea șapte persoane la bord. El s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața în acel accident.