Sora Aurei Ion, revoltată la nouă ani de la producerea tragediei din Apuseni: „Le cerem procurorilor să facă ceva”

Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, rude și voluntari s-au adunat duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa din Munții Apuseni.

22 ian. 2023, 23:01
Sora Aurei Ion, revoltată la nouă ani de la producerea tragediei din Apuseni: „Le cerem procurorilor să facă ceva”
Au trecut nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni

Femeia, alături de ceilalți oameni, a urcat, prin pădure, până la locul unde s-a prăbușit aeronava în urmă cu nouă ani. Au depus buchete de flori și au aprins lumânări și candele în altarul ridicat de localnici. Sora Aurei Ion s-a arătat revoltată de faptul că, la nouă ani de la tragedia din Apuseni, procurorii nu au finalizat dosarul.

„Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiţia din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (…). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (…). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp”, a spus Mariana Ciucă.

Citește și: Romanița Iovan și fiul ei au urcat pe Munții Apuseni să-l comemoreze pe Adrian Iovan, la nouă ani de la tragedie. „Noi mergem și cu colivă, acolo, sus. Preoții vin și slujesc și le sfințesc”

În 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părți din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, cu exactitate cea cu privire la activitatea autorităților ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliţie, prefecţi, aleşi locali, „întrucât acţiunile/ inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni” și „în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu”.

Procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, care face referire la acțiunile sau inacșiunile desfășurate de cei doi piloți, medici, dar și controlori și lucrători de la ROMATSA.

În accidentul aviatic de la Apuseni din 20 ianuarie 2014 și-au pierdut viața două persoane și alte cinci au fost rănite. Aceștia se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Citește și: Ultimul mesaj postat de Elena, tânăra însărcinată care a murit în teribilul accident aviatic

Conform specialiştilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui șoc traumatic și șoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute.

Salvatorii au ajuns atunci la locul accidentului după cinci ore.