Sorin Cîmpeanu, anunţ despre salariile profesorilor înainte de noul an şcolar. Retribuţiile cresc abia în septembrie 2023

Ministrul Educaţiei anunţă că niciun profesor din România nu ar trebui să primească pe card un salariu mai mic decât cel mediu pe economie.

02 sept. 2022, 12:40
Sorin Cîmpeanu, anunţ despre salariile profesorilor înainte de noul an şcolar. Retribuţiile cresc abia în septembrie 2023

Salariile nu vor crește pentru profesori, de la 1 ianuarie 2023, pe noul proiect de lege. Cîmpeanu: Majorările care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023.
Ministrul Educaţie, Sorin Cîmpeanu a declarat, vineri, despre noile legi ale educaţiei, că dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, ”toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba” şi nu vom avea profesori buni, fără motivaţie salarială. El a dat asigurări că aceste aspecte au fost discutat în coaliţie şi că tot timpul au fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei.

Noul an școlar vine cu schimbări majore. Cum vor primi elevii note începând de luni? Sorin Cîmpeanu: ”Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note într-un an”

”Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, întrebat despre majorările salariale din invăţământ, potrivit noilor legi ale educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”impactul bugetar este eşalonat pe o perioadă de 4 ani, până în 2026”.

”Conform proiectului de lege, va trebui să avem un buget cu 15% din bugetul general consolidat, echivalent, dacă vreţi, la momentul actual, cu 6% din PIB, în anul 2027”, a explicat el. Potrivit lui Cîmpeanu, măsurile sunt de trei categorii: ”Sunt măsuri care au impact bugetar încă de la 1 ianuarie, este vorba de exemplu de transportul elevilor, de măsuri care să asigure gratuitatea cu adevărat a transportului elevilor. Sunt măsuri foarte importante care au impact bugetar începând cu septembrie 2023, exact peste un an de zile. Este vorba de creşterea de 10 ori, faţă de anul 2020, a bugetului de burse al elevilor, este vorba de creşterile salariale, din septembrie 2023, care au un impact de 7,5 miliarde de lei”.

”Toate aceste lucruri sunt atent luate în calcul, toate aceste lucruri sunt susţinute şi dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie, de aceea este bine ca tot sistemul de educaţie şi toţi cei care sunt interesaţi în viitorul educaţiei să lupte pentru ca aceste legi să fie adoptate”, a afirmat Cîmpeanu.

An şcolar 2022-2023. Cum se calculeză media după ce anul şcolar este împărţit pe module şi cinci vacanţe
Ministrul Educaţiei a precizat că în actuala coaliţie s-a discutat. ”După cunoştinţele mele, tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”, a arătat el.

Întrebat dacă va exista o majorare salarială, la 1 ianuarie anul viitor, pentru profesorii debutanţi, Cîmpeanu a răspuns: ”Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, altfel nu vom avea profesori bine pregătiţi din cei mai mulţi absolvenţi ai universităţilor româneşti”.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget. Vezi aici ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.