Sorin Cîmpeanu, despre închiderea şcolilor. „Educaţia nu îmbolnăveşte. Mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor”

Ministrul Educaţiei consideră "periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor" că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii şi bunicii. Sorin Cîmpeanu a susţinut că "educaţia nu îmbolnăveşte" pentru că "te învaţă să respecţi regulile". De asemenea, el a explicat că a semnat ordinul privind prezenţa a jumătate dintre elevii claselor terminale la cursuri în localităţile aflate în scenariul roşu pentru că altfel documentul nu ar fi fost semnat şi de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

09 mart. 2021, 11:43
Sorin Cîmpeanu, despre închiderea şcolilor. „Educaţia nu îmbolnăveşte. Mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor”

Sorin Cîmpeanu a explicat că autorităţile au decis limitarea numărului de elevi care participă la cursuri în localităţile aflate în scenariul roşu – 15 elevi în ciclul gimnazial şi 17 elevi la liceu, ţinând cont de numărul maxim de elevi pe care Legea educaţiei naţionale prevede că îl poate avea o clasă la gimnaziu, respectiv liceu.

Ministrul Educaţiei a afirmat că s-a decis ca din „considerente sanitare” la cursuri să participe doar jumătate din numărul de elevi dintr-o clasă.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a trimis Ministerului Sănătății propunerea ca elevii din anii terminali să poată să meargă la școală și în scenariul roșu

Întrebat de ce într-o şcoală elevii de şcoală primară pot merge toţi în acelaşi timp la cursuri, iar cei din clasele a opta sau a douăsprezecea nu, ministrul a răspuns: „Nu pot să vă răspund la această întrebare, mai ales că au şi Evaluare naţională, care este un examen definitoriu pentru viitorul oricărui elev”.

„Am încercat să explic şi explic de fiecare dată că educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele. Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile.

Dacă respecţi regulile mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscul de îmbolnăvire sunt foarte mari. Acest ordin de ministru este comun. Pentru a putea fi semnat a trebuit să facem rabat de la această prezenţă fizică integral în clase. (Decizia de a înjumătăţi numărul copiilor prezenţi în clase – n.r.) vine pe considerente sanitare, în mod evident, că doar n-o să susţină Ministerul Educaţiei, care a susţinut importanţa prezenţei fizice în clasele terminale, care peste câteva luni au examene naţionale. Evident că nu am fi putut susţine lucrul acesta”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la postul Digi24, conform News.ro.

De asemenea, Ministrul Educaţiei a anunţat că evaluările naţionale vor avea loc cu prezenţa fizică a elevilor, precizând că există un scenariu şi pentru perioada carantinei.

Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu consideră foarte importante evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Aceste evaluări vor fi susţinute în luna aprilie.

„Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a pot fi organizate cu prezenţa fizică a elevilor. Eu, personal, consider foarte importante evaluarile la clasele a II-a, a VI-a si a IV-a. Ele vor fi susţinute în aprilie. Vrem sa aflam unde suntem după un an de predare online”, a precizat ministrul la Digi24.

Citeşte şi: Examene Naţionale 2021. Sorin Cîmpeanu spune ce se întâmplă cu elevii din localităţile carantinate

 


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei