NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Schimbări RADICALE în învăţământ. Cîmpeanu: „Practic, o luăm DE LA ZERO”

NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Dezbaterile pe marginea proiectului unei noi legi a Educației vor avea loc până la sfârșitul acestui an, iar, dacă este nevoie, acest termen va fi prelungit, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

03 iun. 2015, 14:57
NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Schimbări RADICALE în învăţământ. Cîmpeanu: „Practic, o luăm DE LA ZERO”

„Dacă este nevoie, prelungim (dezbaterea publică pe legea educaţiei, n.r.). Eu sper să fie finalizată dezbaterea până la sfârșitul acestui an, iar procesul de consultare va fi gestionat de Ministerul Educației. Ne-am asumat acest lucru”, a adăugat ministrul, care a afirmat că forma finală va fi înaintată Parlamentului.

NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Cîmpeanu a spus că printre prioritățile acestei noi legi a Educației se numără debirocratizarea sistemului de învățământ, statutul personalului din învățământ, clasificarea universităților și realizarea unei legături între autorii de manuale și testele școlare naționale.

El a arătat că își dorește o lege a Educației care să ofere „stabilitate și predictibilitate” sistemului de învățământ, salarizare în funcție de performanțe pentru profesori, dar și re-evaluarea școlilor profesionale. „O nouă lege a Educației nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri largi, profesioniste, transparente”, a punctat ministrul.

Citeşte şi: Profesorii ar putea fi plătiţi în funcţie de rezultate elevilor

În acest sens, el a susținut că vor avea loc consultări cu sindicate, asociații patronale, experți în educație și „foști miniștri ai Educației”. „Plecăm de la ce există deja, dar sunt atât de multe modificări încât practic o luăm de la zero. (…) Vom constitui grupuri de lucru care să includă reprezentanții menționați și care o să vină cu propuneri”, a adăugat Cîmpeanu.

Referitor la sistemul preuniversitar, Cîmpeanu a declarat că își dorește o „debirocratizare a sistemului de învățământ”. „Profesorii nu mai trebuie să producă documente, ci progres școlar, profesorii trebuie să producă manuale școlare de calitate”, a spus ministrul.

Citeşte şi: Anunţ important pentru toţi liceenii. Ministrul Educaţiei vrea UN NOU EXAMEN pentru elevi

De asemenea, Cîmpeanu a afirmat că noua lege a Educației trebuie să pună accentul pe interdisciplinaritate, dar și pe promovarea competențelor elevilor. „O nouă lege a Educației trebuie să dea importanța cuvenită dezvoltării învățământului profesional, să asigure cadrul care să susțină învățământul special, (…) să asigure reglementarea manualelor școlare ca elemente de importanță națională și nu ca acum când sunt privite ca un bun oarecare”, a arătat ministrul Educației.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Soluţia pentru manualele de clasa a III-a este retipărirea celor existente

Acesta a adăugat că există, la nivel guvernamental, o strategie pentru reducerea abandonului școlar și de încurajare a învățării pe tot parcursul vieții. „Aș vrea ca o nouă lege să asigure o legătură între cei care realizează manuale și evaluări naționale. În momentul de față, această legătură nu este cum ar trebui să fie”, a mai spus el.

NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. În ceea ce privește învățământul superior, Cîmpeanu a subliniat că o prioritate a noii legi a Educației ar fi clasificarea universităților și acordarea unui mai mare grad de autonomie pentru acestea. „Această clasificare ar trebui să fie făcută cu transparență”, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi: Profesorii ar putea fi plătiţi în funcţie de rezultate elevilor

De asemenea, ministrul Educației a arătat că noua lege are ca prioritate sincronizarea învățământului universitar cu piața muncii. În acest sens, el a fost de acord cu premierul Victor Ponta privind necesitatea creșterii numărului de locuri pentru cei care studiază IT.

CITEŞTE ŞI: Legea Educaţiei, schimbări majore. Se vrea introducerea BACALAUREATULUI PROFESIONAL şi EVALUARE la clasa a X-a

„Este evidentă nevoia de persoane formate în acest domeniu”, consideră ministrul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Victor Ponta: NU sunt de acord cu schimbarea LEGII EDUCAŢIEI până nu este toată lumea de acord VIDEO