Sorin Cîmpeanu, după demisie: „Nu mă tem că proiectele vor fi făcute praf de actualul ministru al Educaţiei”

Sorin Cîmpeanu, senator și fost ministru al Educației, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu. Acesta spune că și-a anunțat demisia pe Facebook, că lasă moştenire pe mâini bune legile educaţiei şi insistă că nu a plagiat.

03 nov. 2022, 22:37
Sorin Cîmpeanu, după demisie: „Nu mă tem că proiectele vor fi făcute praf de actualul ministru al Educaţiei”

Sorin Cîmpeanu afirmă că a plecat de bună voie şi nesilit de nimeni din Guvernul Ciucă. „Nu am vreo informație că aș fi riscat să fiu demisionat. Eu să știți că am făcut parte din mai multe guverne. Într-unul dintre guverne am avut un premier care și-a anunțat demisia pe Facebook.

Așa am anunțat-o și eu, dar în prealabil am avut o discuție și am adus la cunoștință de decizia mea premierului Guvernului. Am considerat, fiind de modă veche, că așa trebuie procedat.

L-am anunțat prima dată pe premier. Premierul nu se aștepta la demisia mea”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Moștenirea lui Sorin Cîmpeanu”: Românii nu înțeleg de ce copiii iau vacanță la doar câteva săptămâni de când a început anul școlar

Sorin Cîmpeanu, senator și fost ministru al Educației, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu. Acesta spune că este improprie suspiciunea de plagiat într-un caiet de lucrări practice. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”

„În cazul plagiatului este vorba de un caiet cu Îmbunătățiri Funciare. Tabelele sunt sub forma unor tabele de tabla înmulțirii. Nu e vorba de un curs. Tabelele sunt destinate unor anumite discipline. Această disciplină are partea de curs și partea de lucrări practice și proiect. La partea de lucrări practice și proiect, pentru a sprijini studenții trebuie să le oferi o serie de informații care în urmă cu 20 de ani nu erau disponibile pe internet”.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Trebuia să le pui la dispoziție o serie de tabele ajutătoare, pentru că nu toată lumea avea calculatoare capabile. Erau destinate lucrului cu studenții dintr-o anumită facultate, dintr-un anumit an de studiu la o anumită

Studentul avea posibilitatea să lucreze cu îndrumătoarele care erau puse la dispoziție în laborator, dar cei mai mulți doreau să și le cumpere contra unui preț de câțiva lei pentru a le utiliza și acasă, în cămin sau unde lucrau

E improprie suspiciunea de plagiat într-un caiet de lucrări practice. Este improprie acuzația de plagiat într-un manual de limba română în care dai definiții. E improprie noțiunea de plagiat în legea lui Arhimede. Profesorul universitar își asumă prezentarea materialului updatat. În 2009 a fost reeditat acest caiet funciar”, a spus Sorin Cîmpeanu.

 

Sorin Cîmpeanu: „Nu mă tem că proiectele vor fi făcute praf de actualul ministru al Educației”

Sorin Cîmpeanu, senator și fost ministru al Educației, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu. Acesta a vorbit despre modificarea legilor educației. Cîmpeanu nu crede că actualul ministru al Eduației va face praf proiectele.  Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”

„Când ai 10 mii de propuneri de amendamente, decizia a fost a mea ce preiau și ce nu preiau. Toate observațiile au fost sintetizate și erau gata să fie prezentate.

Manuscrisul trebuie legat pe toate părțile. Nu toată lumea a avut șansa să scrie niște legi. În momentul în care introduci o modificare într-un articol, s-ar putea să se răsfrângă asupra unor zeci de articole. Dacă nu ai operat modificarea în toate celelalte articole, riști să ai probleme nu numai de logică, ci și de tehnică legislativă, iar în ultimă instanță de constituționalitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației.

Senatorul a mai declarat că nu se teme că Ligia Deca (actualul ministru al Educației) va face praf proiectele. „Doamna ministru Deca are alt mod de a aborda lucrurile. Legile trebuie aplicate până în decembrie. Dacă nu vor fi promulgate până în decembrie, nu vor putea fi incluse în legea bugetului.

Dacă legile nu vor fi aplicate începând cu septembrie 2023, o să ratăm o grămadă de oportunități. Parlamentul va decide care este calea de adoptare a legilor. Trebuie să existe asumarea răspunderii Parlamentului. Dacă vor asumarea Parlamentului, legile au viață scurtă. Nu-mi doresc să aibă o viață scurtă. În 2024, vor fi activități care vor detrona legile educației. Fără resurse, legile nu pot fi aplicate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Stenograme incendiare după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Rareş Bogdan: „Este o greşeală plecarea din Guvern şi o înfrângere pentru noi”
CNATDCU va face o verificare proprie a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, separată de cea a Universității Babeș-Bolyai, spune Mircea Dumitru, președintele interimar CNATDCU: Instituția nu dă un verdict pe analiza UBB

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, președintele interimar al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Mircea Dumitru, spune că o comisie a instituției va analiza separat teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, pornind de la sesizarea trimisă de UBB, marți: “Teza aceasta a fost aprobată de Comisia CNATDCU la momentul respectiv, acum 3-4 ani, fără să se știe la vremea respectivă că există aceste elemente de plagiat. Între timp s-au făcut sesizări cu privire la plagiat și asta este ceea ce semnalizează acum la UBB”, explică Mircea Dumitru.
“Amintim, Universitatea Babeș-Bolyai a înaintat către CNATDCU și minister informarea cu privire la Hotărârea Comisiei de Etică a UBB care arată că fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”.
Mircea Dumitru, președintele intermediar al CNATDCU spune pentru Edupedu.ro că “analizează teza pornind de la sesizarea trimisă de Universitatea UBB, astăzi, 2 noiembrie către CNATDCU. Instituția nu dă un verdict pe analiza UBB,” spune Mircea Dumitru. Concret, CNATDCU analizează ce anume s-a semnalat în sesizarea UBB în legătură cu teza (n. red potrivit rectorului UBB, verificările au fost cerute de către coordonatorul de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan).

De precizat, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare nu are înregistrată nicio sesizare privind analizarea tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. “Cineva a vrut să facă o sesizare însă nu s-a respectat procedura. Nu a fost o persoană care să înregistreze cu numele său sesizarea”, explică Mircea Dumitru.

USR și-a anunțat intenția în data de 18 octombrie de a depune o sesizare la CNATDCU și la comisia de etică a Universității Babeș Bolyai pentru a verifica teza de doctorat a lui Lucian Bode – Citește mai mult
Așadar, CNATDCU va verifica cu o comisie de specialiști întreaga teză de doctorat a ministrului, folosind și softuri antiplagiat. “În primul rând se face o analiză pe elementele de plagiat ce ține de conținut. Este mai complicat pentru că se presupune că acel conținut a fost deja verificat de o comisie de specialiști, de membrii comisiei care au fost numiți la susținerea tezei. Teza aceasta a fost la momentul respectiv, acum 3-4 ani, aprobată de Comisia CNATDCU, fără să se știe la vremea respectivă că există aceste elemente de plagiat. Între timp s-au făcut sesizări cu privire la plagiat și asta este ceea ce semnalizează acum la UBB”.

Mircea Dumitru a mai spus că teza va fi verificată “la fel cum fac universitățile, folosindu-se softurile antiplagiat”. Întrebat cât va dura până când va fi făcut public un rezultat al analizei, președintele interimar al CNATDCU spune că se va face în termenul legal de 30 de zile.