Sorin Cîmpeanu: E bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru. Problema se pune acut la elevii de clasa a IX-a

Sorin Cîmpeanu a făcut noi precizări privind planurile cadru pentru liceu. Ministrul Educaţiei a declarat că acestea reprezintă un element foarte important pentru definirea profilului absolventului.

18 feb. 2021, 15:59
Sorin Cîmpeanu: E bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru. Problema se pune acut la elevii de clasa a IX-a
Sorin Cîmpeanu: E bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru. Problema se pune acut la elevii de clasa a IX-a

Sorin Cîmpeanu a declarat că planurile-cadru pentru liceu reprezintă un element foarte important în definirea profilului absolventului.

Sorin Cîmpeanu: E bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor cadru

„Profilul absolventului este extrem de important. E nevoie sa definim acest profil al absolventului. Planurile cadru reprezintă un element foarte important dar si foarte simplu: lista disciplinelor si numarul de ore alocat.

Tocmai de asta ne indreptam catre concluzia ca e bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor cadru.

Știm bine ca sub 25% dintre cadrele didactice pot preda si pe manualele existente. Problema se pune acut la elevii de clasa a IX-a, care ar trebui sa aiba manuale noi. Important este cat de competenti sunt profesorii pentru a preda astfel incat sa genereze acele competente care sunt atat de bine definite in momentul de față.

In 2020 nu era un secret pentru nimeni ca se va merge catre digitalizare, profilul absolventului definit in 2020 nu reflecta acest lucru.

Deci asta a fost partea critica”, a declarat ministrul Educaţiei în cadrul unei conferinţe organizată de CursDeGuvernare, potrivit edupedu.ro. 

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu îi ia apărarea lui Vlad Voiculescu: „Cîmpeanu, despre controversa diplomelor lui Vlad Voiculescu: „Sunt ministrul Educaţiei din România, nu din Austria. Sunt convins că totul e în regulă”

Ministrul Educaţiei, despre amânarea planurilor-cadru: Suntem in situatia de a alege raul cel mai mic

„Suntem in situatia de a alege raul cel mai mic. Aceste planuri cadru au fost validate in august 2020. Cand am preluat conducerea Ministerului Educaţiei, in prima zi stiind ca vreme de 8 ani s-au organizat licitatii si durata minima a unei licitatii a fost de 7 luni, am spus ca e improbabil sa ai o durata a licitatiei mai mica de 7 luni. Cu planul-cadru lansat in consultare pana pe 31 ianuarie, licitatia ar fi putut fi lansata in aprilie.

O parte a raului ar fi insemnat sa nu fie manuale. Pe filiera teoretica, nu difera mai deloc noile planuri cadru și am spus, pentru cine a fost atent la nuanta, ca ne indreptam catre concluzia amanării acestor planuri cadru”, a mai precizat ministrul.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu s-a dus să vorbească cu profesorii de la „Gheorghe Șincai”: „Nu va fi nicio relocare în acest an școlar”

Noile planuri cadru au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.

Dacă adoptarea lor ar fi amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a ar face ore după vechile planuri cadru. S-ar întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.