Sorin Cîmpeanu: Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare

Sorin Cîmpeanu a declart că personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare. Potrivit ministrului, 110.600 angajați din învățământ s-au programat deja pentru a fi vaccinați anti-COVID.

27 ian. 2021, 20:42
Sorin Cîmpeanu: Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare
Sorin Cîmpeanu: Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare

Sorin Cîmpeanu spune că la ora actuală 110.600 de angajaţi din învăţămât s-au programat deja pentru a fi vaccinaţi. Ministrul a menţionat că 18.600 s-au vaccinat deja.

Sorin Cîmpeanu: Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare. 18.600 s-au vaccinat deja

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, propunere controversată: Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta

”Personalul de învățământ este categoria cea mai numeroasă dintre toate cele nouă categorii de lucrători esențiali care s-a programat deja pentru vaccinare. Nu numai că are disponibilitatea de vaccinare, dar s-a și programat pentru vaccinare.

Este vorba, la ora la care vorbim, de 110.600 angajați deja programați. Dintre aceștia, 18.600 s-au vaccinat deja. Se adaugă cei care sunt medici și, în același timp, cadre didactice, categorie care intră în plus față de acest număr, dar ei au fost contabilizați în dreptul personalului medical.

Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare. Personalul din învățământ este cel mai dispus să se vaccineze”, a spus ministrul Educației la B1 Tv. 

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Predarea online generează pierderi substanţiale, care nu pot fi recuperate decât prin prezenţa fizică”

Sorin Cîmpeanu, despre reprogramarea profesorilor la vaccinare: Se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile

Ministrul Educației a vorbit despre amânarea vaccinării, în cazul unor cadre didactice, dispusă în contextul în care nu mai sunt suficiente doze de vaccin în țară, iar coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, sussține că trebuie vaccinat prioritar segmentul vârstinicilor, pentru a se putea asigura rapelul.

„Este o decizie creoctă, atât cât mai pricep eu, să aibă priporitate cei vârstinic, predispuși mai repede să se îmbolnăvească. Știu, din numeroasele discuții pe care le-am avut cu colonelul Gheorghiță, că a încercat acestă prioritizare de sistem.

Nu se amână planificările individuale făcute de către cadrele didactice, se amână cu 10 zile momentul în care Educația urmează să aibă o prioritate de sistem, adică o linie dedicată.

Se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile, număr de doze care este factor limitativ  nu numai în România, ci în orice țară europeană. Facem ce se poate în condițiile date. Am deplină înțelegere și știu că a făcut eforturi să dea prioritate persoanelor din învățământ.

A și anunțat că era planificată pentru 7 februarie, în cazul în care nu va fi această dată și va fi cu 10 zile mai târziu, va fi foarte bine (…) S-a spus de la bun început, factorul decisiv pentru redeschiderea școlilor este rata de infectare, disponibilitatea de vaccinare și gradul de vaccinare sunt factori importanți, dar nu determinant, nu condiționează”, a explicat ministrul Educației, pentru B1 TV.

Profesorii şi elevii cu probleme medicale vor putea face şcoala online. Condiţia anunţată de ministrul Educaţiei: „Pot avea vulnerabilităţi certificate medical”

Profesorii şi elevii cu probleme medicale vor putea face şcoala online. Ministrul Educaţiei a dat aceste clafiricări, după ce unii părinţi au solicitat o redeschidere a şcolilor în sistem hibrid, atât online cât şi cu prezenţă fizică în clasă.

„Cu toţii ne dorim revenirea la normalitate. Normalitate înseamnă şcoală cu prezenţă fizică, chiar dacă vom adăuga componente de online în perioada ce va urma. Cei care au vulnerabilităţi, elevii care au vulnerabilităţi certificate medical cu siguranţă vor avea acces la învăţare online.

Aparţinătorii: părinţi, bunici ai acestor copii care au vulnerabilităţi generate de boli cronice certificate medical şi ei vor avea acces la învăţământ online. Cadrele didactice care la rândul lor pot avea vulnerabilităţi certificate medical vor putea să predea online sau asta în cazul în care nu vor exista şi în cea mai mare parte a situaţiilor nu există cadre didactice care să înlocuiască aceşti colegi care au vulnerabilităţi medicale. În acest fel vom asigura accesul la învăţământ online oricui are o motivaţie solidă, o certificare medicală”, a spus ministrul Educaţiei, conform Agerpres.

Profesorii şi elevii cu probleme medicale vor putea face şcoala online. Ministrul Educaţiei anunţă cum se va face redeschiderea şcolilor

Sorin Cîmpeanu a subliniat că riscul infectării cu COVID-19 nu poate fi eliminat, ci gestionat. Dacă specialiştii vor spune pe 2 februarie că riscul este unul care poate fi gestionat, atunci şcolile pot fi deschise cu prezenţă fizică.

„Teama este un lucru normal, riscul nu poate fi eliminat, riscul poate să fie gestionat. Dacă cei cu competență în domeniul medical ne vor spune pe data de 2 februarie că acest risc, din perspectivă sanitară, poate fi gestionat, atunci şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică.

Prezenţa fizică în scenariul verde, rata de infectare sub 1 la mie, toate şcolile deschise, prezenţă fizică pentru grădiniţe, învăţământ primar, clase terminale, la rata de infectare între 1 şi 3 la mie, şi prezenţă fizică doar în grădiniţe şi în învăţământ primar în scenariul roşu, rată de infectare de peste 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie, caz în care întreaga localitate intră în carantină, acolo unde există prezenţă fizică se poate spune că ne-am întors la normalitate.

Întoarcerea la normalitate înseamnă întoarcere la regulile care nu dădeau posibilitatea de a alege fără motiv dacă vrei sau dacă nu vrei să mergi la şcoală. Această alegere nu exista nici pentru elevi, nici pentru cadre didactice”, a mai precizat Cîmpeanu.