Sorin Cîmpeanu: „Predarea online generează pierderi. În ianuarie se vor da teze cu prezență fizică”

Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi 24 că părinții au responsabilitatea de a limita accesul copiilor la anumite zone unde există trafic intens precum mall-urile. Acesta a mai anunțat și în ce condiții vor da teze elevii de gimnaziu în luna ianuarie.

26 oct. 2021, 21:50
Sorin Cîmpeanu: „Predarea online generează pierderi. În ianuarie se vor da teze cu prezență fizică”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit la Digi 24 despre responsabilitatea părinților în ceea ce privește protejarea copiilor de locurile publice precum mall-uri sau terase.

Ministrul Educației a explicat că vacanța de două săptămâni a fost o decizie de compromis deoarece pentru elevii din mediul rural, cursurile online nu se pot desfășura în condiții optime din cauza conexiunii deficitare la internet.

„Depinde de modul în care fiecare dintre noi înțelegem importanța diminuării mobilității. Nu există o interdicție de a ieși din casă si a te duce la mall dar orice părinte responsabil nu-și lasă copilul să meargă la mall. Respectarea regulilor, înțelegerea faptului că această vacanță suplimentară a fost un compromis pe care l-am făcut cu inima strânsă, dar dintre variantele rele a fost ce a mai puțin rea variantă.
Varianta școlii online ne-ar fi văduvit de posibilitatea prezenței fizice în viitor. Predarea online generează pierderi. Accentueaza inechitatea. Cei care critică sunt părinții care au copilul în București și n-au probleme de conectivitate. Așadar în România sunt 3 milioane de copii, iar 1 milion sunt în mediu rural și nu au viteza de internet care să asigure conexiune video.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Şcolile ar putea rămâne închise şi după 8 noiembrie. Sorin Cîmpeanu, veşti proaste pentru elevi

„În România avem o rată de acoperire de peste 90 % în ceea ce privește conexiunea la internet, dar 50% are capacitatea pentru predare online. Nu e indeajuns sa ai internet în școală. Este al doilea motiv pentru care este preferabil o vacanță.
Ipoteza de bază e prezența fizică, iar dacă nu merge, ne vom muta în online și vom vedea cum vom recupera pierderile.”, a mai adăugat ministrul.

Întrebat dacă rămân în picioare examenele naționale la datele stabilite și dacă se schimbă programele, Sorin Cîmpeanu a comentat.
„Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite. Atâta vreme cât pe durată a cursurilor rămânem la programa planificată, nu vom avea motiv pentru a modifica programa de examen. Singurul motiv pentru care am peria programa ar fi dacă perioada online ar continua, deoarece am cântări pierderile în contextul online. În ianuarie se vor da teze cu prezențe fizică, adică elevii de gimnaziu și de liceu.” a explicat ministrul educației.

Citește și: Sorin Cîmpeanu vine cu raportul sumbru, în plin proces pentru învățatul online: Un milion de copii din trei au probleme cu internetul!