Sorin Cîmpeanu, prima reacţie după greva profesorilor din toată ţara. „Revendicările sunt pe deplin justificate. Susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă”

Ministrul Educaţiei a declarat, miercuri, că revendicările profesorilor care au protestat din cauza salariilor sunt "pe deplin justificate", însă a amintit că "în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale"

19 ian. 2022, 20:10
Sorin Cîmpeanu, prima reacţie după greva profesorilor din toată ţara. „Revendicările sunt pe deplin justificate. Susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă”

Sorin Cîmpeanu a reacţionat ca urmare a grevei de avertisment declanşată miercuri de cadrele didactice din toate grădiniţele şi şcolile din România.

„În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: GREVĂ în toate şcolile din România. Profesorii sunt nemulțumiți de salarii şi refuză să mai intre la ore

Sorin Cîmpeanu: „Bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut”

„Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%.

În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu le promite profesorilor salarii mai mari la rectificare. „Se vor identifica soluții”

„Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.

Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem.

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ”, a conchis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Câţi copii infectaţi cu COVID-19 sunt internaţi în România. Judeţul cu cel mai mare grad de ocupare a paturilor


loading...
Partenerii noștri