Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Consilul Elevilor: Există deja posibilitatea ca școlile să decidă trecerea în online

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că ordinul comun cu Ministerul Sănătății permite ca, indiferent de numărul de infectări COVID, atunci când, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea din școli se mută în online.

09 oct. 2021, 21:16
Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Consilul Elevilor: Există deja posibilitatea ca școlile să decidă trecerea în online
Sorin Cîmpeanu anunţă cum începe şcoala din 13 septembrie. Noi reguli pentru elevi

Ministrul Educației

a declarat că ordinul comun cu Ministerul Sănătății permite ca, indiferent de numărul de infectări COVID, atunci când, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea din școli se mută în online.

Precizările lui Sorin Cîmpeanu vin după ce Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca şcolile să decidă singure dacă se închid sau nu la incidenţa cazurilor de COVID-19 de peste 6 la mie.

“Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul sănătăţii că indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației spune că activitatea didactică se desfășoară la nivel național, iar reglementările privesc tot sistemul. Deciziile ce privesc modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități, bazate pe argumente tehnice.

”Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asiguram de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi mnistrul educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, prrecizează Cîmpeanu.

Ministrul invocă prevederile din ordin conform cărora, în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de învăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar şi în situaţia în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică” şi pe cele care stabilesc că ”măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB”.

 


loading...