Sorin Cîmpeanu: Şcolile vor rămâne deschise cel puțin până pe 1 aprilie. Examenul de Evaluare Națională 2021 se mută după Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă modificări importante în privind examenelor naţionale din acest an. Astfel, examenul de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a se mută după Bacalaureat. De asemenea, ministrul Educaţiei a mai anunţat că şcolile rămân deschise cel puțin până pe 1 aprilie.

23 mart. 2021, 15:55
Sorin Cîmpeanu: Şcolile vor rămâne deschise cel puțin până pe 1 aprilie. Examenul de Evaluare Națională 2021 se mută după Bacalaureat

Examenul de Evaluare Națională 2021 se mută după Bacalaureat, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu la dezbaterea online “Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro în parteneriat cu World Vision România.

„Examenul de Bacalaureat va rămâne la aceleaşi date care au fost deja stabilite, comunicate şi sunt cunoscute. Evaluarea naţională se va muta după examenul de Bacalaureat şi, în acest fel, încercăm să perturbăm cât mai puţin structura anului şcolar şi a anului universitar, pentru că, dacă am decala şi examenul de Bacalaureat, sigur că nu ar mai fi posibilă organizarea admiterii în universităţile româneşti în vară. (…) Foarte probabil este că vom decala Evaluarea naţională şi automat admiterea la liceu cât mai puţin posibil”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

El a spus că nu sunt motive pentru a mai modifica tematica pentru Evaluarea naţională.

„Atâta vreme cât nu modificăm numărul de săptămâni de şcoală, atâta vreme cât am adaptat deja programa de examen specificului acestui an total atipic, atâta vreme cât deja tematica de examen este anunţată şi elevii se pregătesc în acest fel, nu consider că sunt motive pentru a mai modifica această tematică de examen”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că şcolile vor rămâne deschise „cel puţin până la data de 1 aprilie”.

„Am fi într-o situaţie absurdă dacă am avea terase, mall-uri, alte locaţii deschise şi am închide şcolile. Da, dacă localitatea intră în carantină în interesul stării de sănătate al elevilor şi profesorilor şi a stării de sănătate populaţiei generale, trebuie închise şi şcolile doar dacă intră în carantină. (…) Am discutat şi stabilit acest lucru împreună cu Ministerul Sănătăţii. Până când Bucureştiul va intra în carantină, şcolile vor funcţiona exact după acelaşi scenariu roşu. (…) Avem, de asemenea, posibilitatea de a derula simulările pentru clasa a VIII-a şi a XII-a. (…) Vom încheia aceste simulări şi pentru Bacalaureat şi pentru Evaluarea naţională. (…) Atâta vreme cât Bucureştiul nu intră în carantină, deşi astăzi rata de infectare este 6,22, acel ordin al comandantului acţiunii, vom avea, de asemenea, hotărâre a CNSU în acest sens şi vom avea şi un ordin de ministru comun Educaţie – Sănătate care va permite prezenţa fizică în şcoli până la carantinarea localităţilor. (…) Nu vor fi perturbate simulările care se încheie pe data de 31 martie. Deci, şcolile vor rămâne deschise cel puţin până la data de 1 aprilie”, a afirmat ministrul.

Citeşte şi: Structura anului școlar ar putea fi modificată! Planul lui Cîmpeanu: ”Vacanța de primăvară prelungită și Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021, reprogramate”

Conform calendarului anunţat iniţial de Ministerul Educaţiei, examenul de Evaluare Naţională 2021 urma să înceapă în data de 22 iunie 2021 cu proba scrisă la Limba și literatura română. Urma în 24 iunie proba la Matematică, iar în data de 25 iunie, proba la Limba şi Literatura maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Naţională urmau să fie anunţate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Acum cu noua decizie, Evaluarea Naţională 2021 se mută în IULIE, după Bacalaureat 2021.

Citeşte şi: Simulare Bacalaureat 2021. Subiecte istorie şi bareme de corectare

Calendar Bacalaureat 2021
31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00-18,00
6-9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Citeşte şi: Elevii vor merge la şcoală până când localitatea intră în carantină. Cîmpeanu şi Voiculescu modifică ordinul comun