Sorin Frunzăverde a explodat în faţa instanţei: „Nu cred că o discuţie politică poate fi interzisă în România”

Sorin Frunzăverde nu a mai avut nicio reacţie publică de la percheziţiile din 15 mai 2015, care au avut loc la biroul său din clădirea Consiliului Judeţean, acasă şi la Camera de Comerţ. Trimis în judecată pentru campania electorală de la prezidenţiale, Frunzăverde a declarat, în faţa instanţei, că el nu a pus presiuni pe primari şi că este vorba doar de discuţii politice. 

05 oct. 2015, 09:08
Sorin Frunzăverde a explodat în faţa instanţei: „Nu cred că o discuţie politică poate fi interzisă în România”

La Tribunalul Caraş Severin, Sorin Frunzăverde a spus că nu se punea problema unor presiuni sau că nu se amanetau fondurile de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi că este vorba doar despre discuţii politice, fără presiune pe primari.

„Discuţia care a avut loc în campania electorală era o discuţie eminamente politică, în contextul în care funcţiona Ordonanţa 55 (n.r. ordonanţa care a permis migrarea aleşilor), care ulterior s-a dovedit neconstituţională. În acea campanie electorală se acredita ideea că, dacă PNL va veni la guvernare, investiţiile făcute din fonduri guvernamentale vor fi sistate pentru primarii migratori. Deci a fost o discuţie numai politică în eventualitatea unui guvern PNL.

Unul dintre principalele motive pentru care aceşti primari au migrat în 2014 la PSD a fost tocmai promisiunea că vor primi fonduri directe de la Guvern. Consiliul Judeţean împarte 6,6% din bugetul unei localităţi din Caraş Severin şi în 2014 aceşti bani erau deja alocaţi. Guvernul a atribuit 19,08% din bugetul unei localităţi, fonduri prin HG şi alte acte normative, care au putut fi urmărite în Monitorul Oficial. Dar era şi o a treia cale de finanţare a bugetelor locale, prin acte care să nu apară în Monitorul Oficial, cum sunt ordinele de ministru, spre exemplu. Aşadar, nu exista posibilitatea influenţei administrative, nimeni nu putea să ne creadă pe noi că vor fi alocări de fonduri de la Consiliul Judeţean. Referirea noastră a fost strict pe alocările unui eventual guvern PNL. Nu aveam nicio influenţă asupra primarilor pentru că ei, primarii, plecaseră de la PNL la PSD şi plecaseră tocmai pentru că nu le puteam aloca finanţări de la Consiliul Judeţean„, a declarat Frunzăverde, la Tribunal, scrie evz.ro.

Procurorul DNA l-a întrebat pe Frunzăverde „ce sens avea să se vorbească de alocările bugetare din 2015? Rezultă implicit condiţionarea la o anumită conduită! Ce sens avea, altfel, precizarea cu alocarea fondurilor în 2015?”.

A fost o discuţie mult mai lungă, s-a înregistrat doar o parte din ea. Am încercat să dizolvăm acel zvon politic că, dacă va veni un guvern PNL, nu se vor mai finanţa proiectele primarilor traseişti. În acele interceptări mai apare o frântură: „…ei sunt importanţi…” fiind vorba despre membrii comunităţilor. Referirea se face la fondurile unui eventual guvern PNL şi nu la fondurile Consiliului Judeţean, care nu s-a mulţumit însă cu acest răspuns. „În calitate de vicepreşedinte al PNL promiteaţi că veţi finanţa proiectele începute în 2014? Şi care era sensul acelei promisiuni? În ce calitate promiteaţi că veţi ţine cont?”, a întrebat, la care Frunzăverde a răspuns: „În calitate de reprezentant al PNL şi al programului de guvernare al PNL faţă de investiţiile în teritoriu. Era vorba despre expunerea poziţiei unui viitor guvern PNL”, a răspuns liberalul.

Sorin Frunzăverde a explicat şi de ce a fost necesară o întâlnire cu aleşii din judeţ. „Era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice. Puteam să creez primarilor PSD neplăceri, de aceea am cerut să rămână conspirativă. Pentru că era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice aflate în campania electorală”.

Au urmat întrebările avocatului Silvăşan, apărătorul lui Ionesie Ghiorghioni, care a insistat pe întrebarea dacă ordinele date de Fruzăverde lui Ghiorghioni nu au fost generate, de la nivel central, ca o practică naţională a PNL. Frunzăverde a ezitat să confirme, afirmând doar general că „era o politică a partidului” sau „toţi membrii importanţi fac campanie electorală”.

Extrem de supărat de ancheta DNA, Frunzăverde a explodat: „Nu cred că o discuţie politică între doi oameni politici poate fi interzisă în România!”.

Ambii avocaţi au cerut revocarea măsurii controlului judiciar, dar judecătorul a decis prelungirea măsurii cu alte 60 de zile, Sorin Frunzăverde declarând contestaţie la această măsură. La termenul viitor, care va fi pe 15 octombrie, vor fi audiaţi primii martori în acest dosar, adică secretarul judeţului, Darian Ciobanu, şi primarii Ion Lala, de la Lăpuşnicu Mare, Adrian Sergiu Stoicu, de la Bozovici, şi primarul Ion Orbulescu, de la Ciuchici.

Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată sub control judiciar de procurorii DNA pentru folosirea influenţei în campania prezidenţială din 2014. Vicepreşedintele PNL este acuzat că a făcut presiuni asupra primarilor din judeţ să determine oamenii să-l voteze pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2014.

Potrivit procurorilor DNA, vicepreședinte PNL, Sorin Frunzăverde, este acuzat de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Totodată, procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate a lui Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual şi uz de fals.