Sorin Grindeanu a ajuns la un acord cu greviştii de la CFR. Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor care au făcut grevă

Reprezentaţii Ministerului Transporturilor şi cei ai federaţiilor sindicale din domeniul feroviar au convenit luni o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar, a anunţat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Asta în condiţiile în care ministrul Sorin Grindeanu spunea, luni dimineaţă, că „dacă salariile ar fi majorate cu 10%, impactul ar fi de 1 miliard de lei, bani care nu există”.

20 dec. 2021, 18:39
Sorin Grindeanu a ajuns la un acord cu greviştii de la CFR. Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor care au făcut grevă

Greva de la CFR a ajuns la final. Sorin Grindeanu a ajuns la un acord cu greviştii de la CFR. Cele două părţi au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

Sorin Grindeanu a ajuns la un acord cu greviştii de la CFR. Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor care au făcut greva

„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.

Citeşte şi: Mii de oameni îndură frigul din cauza grevei CFR, sunt peste 250 de trenuri blocate. Studentă: „În cel mai bun caz ajungem acasă 9 ore mai târziu. Dar deja mi-am pierdut job-ul”

Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat, iar circulaţia trenurilor să fie reluată.

„Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie”, a afirmat Şerbănescu, citat de Agerpres.

El a menţionat, de asemenea, că acei copii care rămăseseră blocaţi în tren în drumul lor spre Bucureşti au fost recuperaţi iar toţi pasagerii vor pleca fie cu trenul fie cu autocarele spre destinaţiile lor.

Reparatorii de locomotive din toate depourile CFR Călători din ţară au oprit lucrul, luni dimineaţa, nemulţumiţi de nivelul salariilor. Mii de oameni au fost afectaţi de greva de la CFR. Peste 250 de trenuri au înregistrat întârzieri.

Referindu-se la majorările salariale cerute de greviştii de la CFR, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat, luni, că ”dacă am mări cu 10% salariile în acest moment, să spunem cu inflaţia, impactul este undeva la peste un miliard”.

„Astăzi, când vorbim, nu de statutul feroviarilor, care înseamnă mai mult, de 40%. Vă spun sincer, în acest moment nu există aceste resurse, e nevoie de aceşti paşi”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.