Sorin Grindeanu a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor! Anunțul care îi cutremură pe mii de bugetari

Sorin Grindeanu și-a suflecat mânecile și a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor. Oficialul a anunțat luni că jumătate din cele 53 de instituții coordonate de Ministerul Transporturilor vor dispărea, iar unele dintre ele, precum spitalele aflate în subordine vor fi transferate.

30 oct. 2023, 11:16
Sorin Grindeanu a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor! Anunțul care îi cutremură pe mii de bugetari
Sorin Grindeanu a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor!

Sorin Grindeanu a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor! Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că în prezent,  în subordinea Ministerului se află 53 de instituții și că a început deja o mare comasare a acestora.

Citește și Autostrada Sibiu-Făgăraș mai aproape de realitate! Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră despre licitația pentru tronsonul 2: „CNAIR a desemnat astăzi câştigătorul”

Sorin Grindeanu a început curățenia de toamnă în Ministerul Transporturilor!

Sorin Grindeanu a subliniat că spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor fi transferate, în timp ce instituții cu rol de control sau certificare din subordine vor fi comasate.

”Sunt 53 de instituții aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor. Eu am format o echipă la nivel de minister, astfel încât să reducem din numărul acestor instituții.

Vom fi capabili, în perioada imediat următoare, să prezentăm primului ministru această reducere.

Mulțumesc domnului Neacșu, care ne-a ajutat să credem că putem da spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor către Ministerul Sănătății sau către autoritățile locale, ori către universitățile de Medicină. Ministerul Transporturilor nu este Ministerul Sănătății.

Un alt exemplu de comasări sunt cele legate de instituții care, chiar dacă se află pe domenii diferite, instituții de control sau de certificări, fie că vorbim despre naval sau de feroviar. Eu consider că trebuie să fie una singură.

O să auzim din partea multora că nu respectăm directivele europene. Ba le respectăm! Ținta noastră este ca cel puțin aceste jumătate dintre aceste instituții să fie comasate”, a anunțat Sorin Grindeanu.

Declarațiile ministrului au fost făcute luni în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în urma verificărilor efectuate, împreună cu premierul Ciolacu, la lucrările de pe A1.

Premierul Marcel Ciolacu a ieșit pe teren și a pornit în inspecția șantierelor din România. Alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prim-ministrul a vorbit despre fondurile alocate lucrărilor de infrastructură din România, insuficiente la o primă vedere.

Șeful Executivului a precizat că este foarte importantă calitatea constructorilor. Astfel, lucrările vor fi mai rapide. De asemenea, prim-ministrul susține că există bani pentru infrastructură.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul unor declarații de presă de pe șantierul Autostrăzii Sibiu-Pitești, Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș), că există destui bani pentru lucrările de infrastructură din România.

„Cred că este prima străpungere după perioada comunistă și nu este o lucrare întinsă, dar foarte dificilă. Este evident că deja constructorul este în avans cu lucrările și aș dori să-i felicit. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen, ați fi fost și mai în avans, lucrurile ar fi mers mult mai ușor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul dă asigurări că proiectele din infrastructura de Transporturi nu vor rămâne fără finanțare, Guvernul suplimentând cu cofinanțări investițiile prin fonduri europene. De asemenea, Marcel Ciolacu l-a lăudat pe colegul său, Sorin Grindeanu, pentru perseverența sa în ceea ce privește lucrările de infrastructură din România, dar îi și pune la zid pe toți miniștri Transporturilor din ultimii 30 de ani care nu ar fi mișcat un deget pentru țară în ceea ce privește drumurile.

„În acest moment, România are, că tot vorbim și ne place de acest deficit, cu toții devenim experți în deficite….un deficit de 56 miliarde (de lei – n.red.) și cheltuieli pe investiții de 57 de miliarde (de lei – n.red.). Este pentru prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între deficit și investiții.  Cunoaștem cu toții situația când am venit prim-ministru, înțeleg, anumite persoane sunt supărate pentru că direcționăm în primul rând banii către investiții. Unii sunt foarte supărați că direcționăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor. Lucrările din Transporturi se multiplică cel mai repede și au cea mai mare importanță strategică, sunt marile lucrări de infrastructură, așteptate nu numai de români, cred că și de noi.

Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucrări. Sorin Grindeanu, chiar dacă îmi este coleg, n-am nicio reținere să spun, aceste 3 tronsoane, de la Pitești spre Sibiu, care sunt încă în lucru, au fost ocolite de toți miniștrii ai transporturilor de 30 și ceva de ani. E primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanța și o să închidem la fel din Moldova până în Constanța. E prima oară când avem un plan și acest plan prinde contur. Dacă vom avea noroc să avem constructori la fel de buni cum îi avem pe cei de aici, sunt ferm convins că lucrurile vor intra într-o dinamică și mai mare. Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură. Nimeni nu a pus la socoteală acum 6 luni sau 8 luni faptul că România este la sfârșitul unui exercițiu financiar și în primul și în primul rând trebuiau să se gândească că trebuie să venim cu cofinanțările, astfel încât acești bani să nu-i pierdem.

Asta face în acest moment Guvernul. Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi, fiindcă sunt cei mai avansați, sunt multe programe încă blocate și sperăm ca prin POIM-ul de la Transporturi să nu pierdem bani la sfârștitul anului. Am sărit cu ultimele plăți la 85% absorbția din exercițiul financiar. Este pentru prima dată când este atât de mare. Avem la decontare încă 1,5 miliarde. O să mai dau în următoarea ședință de Guvern cofinanțarea pentru MIPE, astfel încât să ajungem peste 95% cu absorbția pe exercițiul financiar trecut”, a spus Ciolacu.

Citește și Sorin Grindeanu: Modul în care arată Gara de Nord este „o rușine națională”. Am trimis Corpul de control să verifice