Sorin Grindeanu a lămurit situaţia bugetului SRI. E mai mic cu 9% faţă de 2016, dar mai mare cu 29% faţă de 2015

Sorin Grindeanu a declarat că instituţiile de siguranţă naţională vor putea funcţiona şi cu bugetele reduse, pentru că sunt oricum mai mari decât în anii trecuţi, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Administraţia Prezidenţială. El a adăugat şi că, iniţial, Klaus Iohannis a fost de acord ca 0,5% din bugetul apărării să fie construit prin credite bugetare, apoi a criticat acest lucru.

29 ian. 2017, 19:59
Sorin Grindeanu a lămurit situaţia bugetului SRI. E mai mic cu 9% faţă de 2016, dar mai mare cu 29% faţă de 2015

Sorin Grindeanu a afirmat că Iohannis, la discuţia pe tema bugetului, la care a participat şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a fost de acord cu prima variantă promovată de Guvern, cu credite de angajament, şi a criticat faptul că preşedintele nu îşi asumă acest lucru.

La discuţia pe care am avut-o, am văzut că se poartă lucrurile ăstea, în a se spune, eu am evitat până acum să spun lucruri pe care le-am discutat în doi sau în patru, cu oricine. E firesc (să păstrezi confidenţialitatea – n.r.), dar încerci să joci contra lor cu armele pe care le folosesc„, a spus Sorin Grindeanu, la Antena 3.

Premierul a precizat că poziţia Administraţiei Prezidenţiale a fost diferită iniţial, dar apoi Guvernul a luat decizia de a creşte bugetul Apărării la 2% doar din credite bugetare. Prima decizie a fost luată de Guvern pentru că investiţiile din Apărare sunt multianuale, a spus premierul.

Citeşte şi Sorin Grindeanu despre referendum: Ce facem dacă românii spun că nu vor continuarea luptei anticorupţie?

Eu sper să reuşească domnul ministru Leş, să cheltuie cei 2% credite bugetare directe (…) Pe bugetul propus de noi, e peste 2%, direct, plus credite de angajament (…) Mi s-a spus că specificul acestor investiţii în armată nu e cel din alte domenii. Lucrurile care ţin de contracte mari (…) nu se pot încheia într-un an. Sunt multianuale. Tocmai de aceea propunerea noastră iniţială – şi acceptată de preşedinte la discuţia de la Cotroceni – a fost legată de 1,5 – 1,6% credite bugetare directe, 0,5 – 0,4% credite de angajament, garantate de statul român„, a spus el.

În privinţa serviciilor de informaţii, Grindeanu a spus că bugetele, deşi sunt mai mici decât în 2016, prevăd creşteri faţă de anii anteriori. „Bugetul pentru SRI este cu aproximativ 9-10% mai mic decât cel de anul trecut, dar este cu 29% mai mare decât cel din 2014 şi cu 44,5% mai mare decât cel din 2013. Au fost discuţii între ministerul Finanţelor şi SRI, STS, SIE, SPP, s-a ajuns la aceste sume şi ştim că tot ceea ce înseamnă cheltuielile de funcţionare pentru aceste instituţii sunt asigurate„, a spus premierul.

Citeşte şi Sorin Grindeanu despre proteste: Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezenţa preşedintelui Iohannis în stradă săptămâna trecută

Grindeanu a precizat că acelaşi lucru este valabil şi pentru bugetul Administraţiei Prezidenţiale, unde bugetul este mai mic cu 15% faţă de anul trecut, dar cu 14,6% mai mare decât cel din 2015. „Ştiţi cu cât e mai mare decât cel din 2014, când era Traian Băsescu la Cotroceni? Cu 76,5%. Despre asta discutăm„, a mai spus el.

Bugetul Serviciului Român de Informaţii va fi cu 9,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investiţiile şi în capitolul dedicat „ordinii publice şi siguranţei naţionale”. Şi SIE, STS şi SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%.