PSD anunţă „mii de amendamente” la legea bugetului pe 2021. Grindeanu: Dau o altă viziune de dezvoltare a României faţă de ceea ce ne propune această coaliţie

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţă duminică, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii social-democraţi vor depune mii amendamente la Legea bugetului de stat pe 2021, susţinând că Guvernul Florin Cîţu pune povara austerităţii pe salariaţii bugetari, pensionari, copii şi studenţi. Amendamentele vor viza domenii precum sănătate, educaţie, agricultură sau la protecţia mediului. Grindeanu a mai spus că PSD susţine majorarea sumei alocate cultelor, dar şi acordarea unei sume de bani la naşterea fiecărui copil.

21 feb. 2021, 14:41
PSD anunţă „mii de amendamente” la legea bugetului pe 2021. Grindeanu: Dau o altă viziune de dezvoltare a României faţă de ceea ce ne propune această coaliţie

Sorin Grindeanu a prezentat, într-o conferinţă de presă, „alternativa PSD” la legea bugetului pe 2021 propusă de Guvernul Florin Cîţu, susţinând că diferenţa între viziunea social democraţilor şi cea a Coaliţiei de la guvernare constă în creşterea gradului de colectare a taxelor, prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor şi creşterea bazei de impozitare.

Amendamentele vizează alocarea de fonduri pentru înfiinţarea a 200 de centre medicale comunitare şi a 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate pe care PSD le-a promis în campania electorală, fonduri pentru reabilitarea şcolilor şi pentru realizarea unei infrastructuri pentru învăţământul online, pentru agricultură, economie, programul Start Up Nation şi un program start up pentru studenţi, pentru programele Rabla dar şi alocarea a 400 de euro la naşterea fiecărui copil.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Cea mai cinică şi dură decizie a guvernanţilor este tăierea bugetului Sănătăţii cu circa 11%

„Consiliul fiscal i-a spus lui Cîţu că nu poţi creşte o economie doar cu austeritate şi tăieri. Este nevoie şi de o creştere a veniturilor bugetare pe modelul propus de PSD (…) Nu sunt bani la buget pentru că Guvernul Cîţu nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, nu se atinge de arieratele neîncasate la bugetul de stat de peste 35 miliarde lei. Astfel, povara austerităţii este pusă pe salariaţii bugetari, pensionari, copii şi studenţi. Aici este diferenţa majoră de viziune între noi şi Guvern”, a declarat duminică Sorin Grindeanu.

Sorin Grideanu a prezentat pe scurt câteva dintre amendamentele pe care PSD le va propune în Parlament la legea bugetului pe domenii precum Sănătate, Educaţie, Agricultură, amendamentele urmând a mai viza locurile de muncă şi stimularea economiei prin diverse programe.

„Pot să vă spun că avem aceste amendamente pe care o parte le-am prezentat astăzi, dar sunt şi foarte multe amendamente pe fiecare judeţ în parte. Eu cred că vor fi, dacă le adunăm, câteva mii. Vedem când se intră la Parlament în procedură şi când vor veni colegii mei. În judeţul Timiş, împreună cu colegii mei parlamentari PSD, vom depune în jur de 200 de amendamente la bugetul de stat”, a precizat Grindeanu.

Întrebat dacă PSD va amenda şi bugetul propus pentru culte, Sorin Grindeanu a răspuns: „Sigur că va fi depus amendament pentru culte. Este, din câte ştiu eu, în acest moment cel mai mic buget propus, aproape inexistent pentru acest capitol. Avem, indiferent de cult, avem semnale din partea lor şi un strigăt care s-a transmis poate a fiecare parlamentar PSD din această zonă că ceea ce se propune de către Guvernul Cîţu prin actualul buget este o bătaie de joc la acest capitol”.

Citeşte şi: PSD trage un semnal de alarmă: „Situaţia bugetului este dramatică, banii ajung doar pentru 9 luni”

„Eu sper ca amendamentele şi viziunea pe care noi am prezentat-o să treacă dincolo de orgoliile politice de moment. Ştiu că e foarte greu, nu sunt un naiv în politică, nu cred că există vreun sau vreuna curajoasă prin coaliţia asta de guvernare, doar că datoria noastră este să prezentăm românilor alternativa la ceea ce face Cîţu şi guvernul acesta pe coaliţie. (…) Hai să trecem peste orgoliile politice şi să găsim cele mai bune soluţii pentru români. Nu spunem că e perfect ceea ce propunem noi. Tot timpul e loc de mai bine, dar e cu totul altă abordare faţă de ceea ce propune guvernul sau ceea ce propun diverşi lideri locali. (…) sper ca toate amendamentele noastre să nu fie tratate e repede înainte, să nu fie tratate superficial, să stăm să discutăm pe fiecare dintre ele cu argumente pro şi contra şi sper ca măcar o parte dintre ele să fie votate şi de parlamentari din actuala coaliţie de guvernare pentru că sunt amendamente de bun simţ, sunt amendamente care dau o altă viziune de dezvoltare a României faţă de ceea ce ne propune această coaliţie”, a concluzionat Sorin Grindeanu.

Buget 2021 – Amendamentele PSD on Scribd

Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat vineri.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Am aprobat legea plafoanelor a unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021 şi bineînţeles acestea fiind însoţite de strategia fiscal bugetară pe 2021 – 2023 şi raportul privind situaţia macroeconomică pe 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 – 2024. Toate acestea vor fi făcute publice, au fost în transparenţă, dar varianta aprobată va fi făcută publică în momentul în care bugetul va merge în Parlament spre dezbatere şi aprobare”, a spus premierul Florin Cîţu.

Şeful Executivului a explicat că „nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de  397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei”.

Întrebat ce modificări s-au făcut la buget, Cîţu a precizat: ”Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea  unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Aşa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametri iniţiali şi el merge în Parlament pentru dezbatere”.