Sorin Grindeanu aruncă bomba după protestele fermierilor și transportatorilor! ”Toată conducerea Portului Constanța o destitui”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți seară că va destitui toată conducerea Portului Constanța în cazul în care acuzațiile transportatorilor români cu privire la liniile speciale pe care cerealele ucrainene le au se adeveresc.

30 ian. 2024, 21:33
Sorin Grindeanu aruncă bomba după protestele fermierilor și transportatorilor! ”Toată conducerea Portului Constanța o destitui”
Sorin Grindeanu aruncă bomba după protestele fermierilor și transportatorilor!

Sorin Grindeanu aruncă bomba după protestele fermierilor și transportatorilor. Anunțul ministerului vine la numai câteva zile după ce transportatorii de cereale din România au acuzat că transportatorii din Ucraina au linii speciale și preferențiale pe care descarcă produsele și cu ajutorul cărora nu stau la coadă în Portul Constanța.

Citește și Sorin Grindeanu, radical cu transportatorii. Nu este de acord ca aceștia să primească motorină gratis și nici cu propunerea de a nu plăti rovinieta

„„Încă avem transportatori rămași în stradă. Problema e aceeași. Reclamau anumite lucruri vizavi de camioanele din Ucraina. Au existat discuții în ceea ce ne privește, care sunt legate de linii speciale în Portul Constanța doar pentru ucraineni sau că rămân cantități enorme de grâu în România dinspre Ucraina. Există niște reguli, pe care noi le avem în relația cu Ucraina. Dacă vrei să aduci grâu în România îți trebuie licență, nu s-au cerut licențe pentru a rămâne grâul ucrainean în România. Dacă s-au ținut sunt cantități infime. Cei care dincolo de acest cadru legal pot face anumite acțiuni, să răspundă în fața legii. Dacă nu respectă legea, organele statului trebuie să-i prindă pe cei care nu respectă legea, dar cadrul legal nu permite să se întâmple aceste lucruri. Dacă îmi dau cea mai mică dovadă că acest lucru s-a întâmplat, toată conducerea Portului o destitui. Nu există așa ceva, nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina față de cele din România. În vară am avut o ședință cu conducerea Portului, spunându-le că în perioada de campanie agricolă, când activitatea în Port e la cel mai înalt nivel, să aibă grijă să găsească o soluție în primul rând pentru români”, a declarat Sorin Grindeanu la Digi 24.

Mai mult, ministrul a subliniat că transportatorii români pot avea linii preferențiale având în vedere faptul că capacitatea de tranzit din Port permite cantități mari de transport.

„Nu au fost lucruri care au blocat Portul. Dacă vedeți cozi pe A2 nu e din cauza capacității Portului de a exporta sau importa, ci dintr-o programare nu foarte bună a operatorilor din Port. Pentru români poate exista o linie preferențială și se va întâmpla, și nu doar în Port. Acolo unde infrastructura ne permite să putem avea linii dedicate pentru camioane UE, indiferent de țară și non-UE, cum sunt în aeroporturi linii separate pentru Schengen și non-Schengen. Există puncte de trecere ale frontierei unei infastructura permite, de exemplu la Nădlac. Putem face aceste linii separate, singura piedică nu e la noi, ci la partenerii maghiari. Sper să găsim dialog, pentru că ai nevoie de parteneri și de partea cealaltă a graniței, ca să funcționeze”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Totodată, oficialul a ținut să precizeze că România va continua să acorde sprijin Ucrainei, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să respecte toată lumea regulile.

„Toate aceste lucruri sunt verificate. Avem și vama și facem cântăriri. Există date. Dacă cineva pe această linie o face o face împotriva legii și trebuie să răspundă în fața legii, iar cei care se ocupă de prinderea infractorilor s-o facă. Nu există semne de întrebare. Nu este o politică a statului român să favorizăm exporturile de grâu ale ucrainenilor. Ucraina a exportat prin Portul Constanța în alte țări”, a mai spus ministrul.

Citește și Sorin Grindeanu: „Pe data 1 martie încep lucrările şi pe Lotul 3 al Autostrăzii Moldova – A7. Investiţia se ridică la 1,09 miliarde de lei, fără TVA”