Sorin Grindeanu, nemulţumit de infrastructura rutieră: „Fac şapte ore până acasă. Asta dacă nu prind un accident”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat vineri că parcurge drumul de la Bucureşti până în Timişoara în 7 ore şi spune că cea mai proastă porțiune de drum este între Pitești și Sibiu.

03 dec. 2021, 18:45
Sorin Grindeanu, nemulţumit de infrastructura rutieră: „Fac şapte ore până acasă. Asta dacă nu prind un accident”

Sorin Grindeanu mai spune că își dorește ca anul viitor să fie semnate contracte de investiții în infrastructură de 10 miliarde de euro, în condiţiile în care România are proiecte pentru 50 de ani, dar niciun ministru nu a dus până la capăt un proiect început.

„Vineri am plecat cu mașina spre Timișoara. (…) Dacă prind accident pe Valea Oltului s-ar putea să fac foarte, foarte mult. Dacă nu prind accident pe Valea Oltului sau Dealul Negru, undeva în 7 ore. Bucata dificilă e Pitești-Sibiu. E groaznică acea bucată. De la Sibiu până la Timișoara, cu excepția unui lot de 14 kilometri, se merge pe autostradă.

Nu cred că există vreun ministru al Transporturilor care a început un proiect și să îl vadă și finalizat. Statul român în toți acești ani a rămas dator major cetățenilor din punctul de vedere al infrastructurii de transport. Eu sunt conștient de acest lucru. Desene cred că avem pentru următorii 50 de ani, din păcate lipsește punerea în practică”, a spus Sorin Grindeanu la Digi24.

Grindeanu a vorbit şi despre tensiunile apărute în ședința de guvern în legătură cu testarea tuturor celor care vin din străinătate, la propunerea șefului DSU.

„A fost o discuție. În niciun caz tensiuni. S-au prezentat argumente pro și contra urmând să se elaboreze o nouă hotărâre cu implicarea mai mare a Ministerului Sănătății. Până acum toate veneau din zona DSU, eu cred că e corect ca și cei de la MS să fie mai implicați în aceste decizii. O discuții pe argumente, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie luată această hotărâre. Ca toate hotărârile, va parcurce traseul normal. Era normal ca o decizie înainte de a fi adoptată în CNSU să fie informați și membri guvernului care nu fac parte din CNSU. Va fi o implicare puțin mai mare a ministrului Sănătății. Să vedem dacă lucrurile pot fi gestionate mai bine.

Eu am mai spus aceste lucruri. Nimeni nu știa cine erau specialiștii din acel comitet tehnico-științific și nimeni nu explica. Asta e un mare minus care trebuie îndreptat. Lucrurile trebuie explicate mai bine, nu să trântim diferse hotărâri care bulversează populația. Aceste tipuri de hotărâri trebuie să fie argumentate. Nu e suficient un singur om, care a făcut foarte multe lucruri bune în România, dar și implicarea ministrului Rafila este foarte bună. Este un specialist, un om respectat în domeniul Sănătății.”, a declarat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu, despre priorităţile pe care Ministerul Transporturilor le are pentru anul 2022

„În 2022 semnăm doar pe PNRR undeva în jur de 7 miliarde. Diferența, pe exercițiile bugetare de care vă aminteam. Problema e următoarea: acest plan investițional pe care l-am trimis la Comisie, am discutat cu domna Vălean, avem un masterplan aprobat în 2016, cu ok și de la Comisie. Pe baza acestui masterplan s-a făcut acest plan investițional. E nevoie de acest salt.

Eu le-am spus să nu pună termene în programul de guvernare. Nu îmi doresc să îmi iau angajamente patriotice. Îmi doresc să fie făcute cât mai repede. Am fost viceprimarul Timișoarei și am răspuns fix de acest domeniu. Știu că trebuie să fii corect cu constructorii și să ai argumentele să se poarte corect și ei cu tine.
Eu sper să ne apropiem de 2% pe infrastructură. Vreau să fiu realist. Am discutat cu colegul meu și i-am spus că nu vreau bugete mari care să nu fie cheltuite. Trebuie să fim realiști.

Pe PNRR sunt prinse 13 miliarde de euro, din această sumă, peste 4 miliarde sunt bani pentru infrastructura feroviară. Rețeaua este bună, ca termen este depășită. Aproape toată rețeaua feroviară din România trebuie să intre în reabilitare.

Vreau să fac un registru al constructorilor și al utilajelor. Trebuie să așezăm cadrul. Registrul utilajelor: de prea multe ori s-au mutat la mai multe licitații cu aceleași utilaje. Ne ajută. Să vedem live, de ce să nu vadă românii cum se lucrează pe autostrăzi. De ce să nu vedem pe siteul ministerul Transporturilor cum se lucrează pe autostrăzile din România, în direct?

Restructurarea TAROM. Situația nu e simplă la TAROM. S-a depus o cerere la Comisie pentru 190 de milioane de euro. Pentru asta, TAROM trebuie să facă niște lucruri. Aceste lucruri țin de optimizarea activității, rudele, eficența economică, aceste lucruri sunt prevăzute ca borne în PNRR și trebuie să se întâmple la anu și le voi urmări. Nu vreau să ajungem ca alte state care și-au pierdut companiile naționale. Suntem într-o perioadă în care evaluăm. Nu poate nimeni să vină să îmi impună persoane care să conducă anumite structuri din ministerul Transporturilor. Dacă va fi cazul, vor veni oameni care vor ști să facă treabă.”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Citeşte şi: Marius Budăi, revoltat de cum a fost negociat PNRR la capitolul pensii. „USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri”