Sorin Grindeanu pune condiţii pentru a evita vânzarea TAROM. „Trebuie să aibă doar 600-700 angajați. Au dublu”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că îşi doreşte să păstreze compania aeriană naţională TAROM, însă acest lucru nu este posibil decât dacă este pus în aplicare un plan de restructurare discutat cu Comisia Europeană.

19 mai 2022, 08:55
Sorin Grindeanu pune condiţii pentru a evita vânzarea TAROM. „Trebuie să aibă doar 600-700 angajați. Au dublu”

Vicepremierul Sorin Grindeanu a explicat că, după concedieri, TAROM ar urma să aibă 600-700 de angajaţi, iar 90% dintre aceştia trebuie să fie personal navigant. De altfel, ministrul Transporturilor a evidenţiat că numărul salariaţilor companiei naţionale aeriene este dublu decât ar trebui să fie. În prezent, TAROM are aproape 1.000 de salariaţi, doar jumătate fiind personal navigant, scrie Profit.ro.

În TAROM, care este o companie de stat, controlată de Ministerul Transporturilor, raportul este de un şef la 11 angajaţi.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Tarom va primi un ajutor de stat de 1,9 milioane euro. CE analizează acordarea unui alt ajutor de 85 de milioane euro

Sorin Grindeanu pune condiţii pentru păstrarea TAROM. „Trebuie să fie pus în aplicare acest plan de restructurare”

„Eu îmi doresc să păstrăm TAROM-ul, dar pentru a face acest lucru trebuie să fie pus în aplicare acest plan de restructurare pe care și l-au asumat înainte de a fi ministru, transmis Comisiei Europene”, a explicat ministrul Transporturilor.

De altfel, Sorin Grindeanu a subliniat că reprezentanţii Comisiei Europene au mai trimis o serie de întrebări la începutul săptămânii cu privire la situaţia TAROM. Referitor la planul de restructurare, vicepremierul a afirmat că „altă soluție nu există”, iar soluția dă posibilitatea, deși nu e sigur, de a salva această companie.

„Dacă nu o aplicăm, finalul este cel al Alitalia. Eu cred că e bine să spunem adevărul”, a mai precizat Grindeanu, potrivit sursei citate.

Cât despre concedierile de la TAROM, Sorin Grindeanu a anunţat câţi angajaţi ar trebui să aibă compania aeriană naţională.

„O companie de mărimea TAROM trebuie să aibă 600 sau 700 de angajați și 90% și ceva trebuie să fie personal navigant. Au avut dublu, când am preluat mandatul, pe la 1.300, acum sunt să zicem la 1.000, un pic peste”, a mai explicat Grindeanu, adăugând că doar jumătate este personal navigant.

Ministrul Transporturilor a mai arătat că restructurarea este singura variantă de a salva compania.

„Nu am niciun fel de ezitare de a urma acest drum pentru că este singura șansă”, a mai spus ministrul.

În vara anului trecut, TAROM a anunțat că declanșează procedurile de restructurare a personalului, care afectează un număr de 241 de posturi din structura curentă. Astfel,  fost declanșată concedierea colectivă a o parte dintre angajați. TAROM a stabilit ca 65% dintre angajați să intre în șomaj tehnic de la 1 aprilie 2021. În fiecare departament trebuie să rămână doar 35% din personal.

Planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajați, închiderea a 11 agenții externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.

În vara anului trecut, TAROM a anunțat că declanșează procedurile de restructurare a personalului, care afectează un număr de 241 de posturi din structura curentă. Astfel, fost declanșată concedierea colectivă a o parte dintre angajați.

TAROM a stabilit ca 65% dintre angajați să intre în șomaj tehnic de la 1 aprilie 2021. În fiecare departament trebuie să rămână doar 35% din personal.

Planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajați, închiderea a 11 agenții externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.

Compania TAROM, pe pierdere de 11 ani

În 2020, TAROM a avut pierderi de 439,8 milioane de lei, comparativ cu 169,6 milioane de lei în 2019, și afaceri de 355,3 milioane de lei, de la 1,35 miliarde de lei în 2019. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007. Recent, angajații TAROM au ieșit să protesteze, cerând salarii mai mari cu 35%, în condițiile în care compania de stat este pe pierdere de 11 ani.

Citeşte şi: Compania Tarom va avea un nou director. Cu cine va fi înlocuit fiul astronautului Dumitru Prunariu