Sorin Grindeanu se întâlneşte marţi, pentru a doua oară, cu reprezentanţii sindicatelor. Transportatorii cer culoare speciale şi reglementări stricte pentru Uber şi Bolt

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are, marţi, programată o nouă întâlnire cu transportatorii, în cea de-a şaptea zi de la declanşarea manifestaţiilor de protest în întreaga ţară.

16 ian. 2024, 13:29
Sorin Grindeanu se întâlneşte marţi, pentru a doua oară, cu reprezentanţii sindicatelor. Transportatorii cer culoare speciale şi reglementări stricte pentru Uber şi Bolt

Sorin Grindeanu mai face o încercare de a dezamorfa conflictul cu sindicatele din Transporturi. ”Astăzi, 16 ianuarie 2024, ora 13.00, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va avea loc o întâlnire între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi reprezentanţii Confederaţiilor patronale şi Federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri”, anunţă, marţi, oficialii Ministerului Transporturilor.

Întâlnirea are loc în contextul în care transportatori şi fermieri protestează în continuare, în apropierea Capitalei, nemulţumiţi de rezultatul de până acum al întâlnirilor cu premierii şi diferiţi miniştri care ar putea rezolva revendicările pe care le au.

Protestul transportatorilor şi fermierilor a început în urmă cu şapte zile, iar la ieşirea de la ultimele discuţii cu premierul Marcel Ciolacu aceştia au anunţat că manifestarea continuă, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

Poliţia Română anunţa, luni, că au fost deschise 24 de dosare penale de incitare la violenţă în contextul protestelor.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni, o întâlnire de lucru cu miniştrii implicaţi în negocierile cu transportatorii şi fermierii protestatari, scopul discuţiilor fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate.

Premierul a transmis că Guvernul are o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale, linia roşie peste care nu pot trece.

Citeşte şi: Fondatorul AUR Dorin Marius Lulea a beneficiat de contracte cu statul prin încredințare directă pentru că licitațiile erau „aranjate”

Protestele transportatorilor şi ale fermierilor care s-au extins în 24 de judeţe ale ţării sunt consecinţa lipsei de dialog dintre Guvern şi reprezentanţii industriei transporturilor din ultimii ani, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat remis marţi.

„Asistăm la o situaţie fără precedent la care în mod sigur nu s-ar fi ajuns dacă implicarea Guvernului în problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una reală şi susţinută. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme în relaţia dintre autorităţi şi organizaţii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit să găsească o rezolvare până acum la problemele cu care se confruntă industria. Considerăm că revendicările protestatarilor sunt reale, chiar dacă modul de a le exprima este atipic. Revendicările lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorităţilor de-a lungul anilor.

Indiferenţa cu care guvernanţii au tratat aceste probleme a amânat rezolvarea lor până acum, când şoferii au reacţionat. Ceea ce vedem astăzi în stradă este oglinda întârzierilor în reglementare, a unei pieţe a asigurărilor dezechilibrate şi a lipsei de viziune pe termen lung. Să nu uităm că transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al României”, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Citeşte şi: VIDEO George Simion, alungat şi de la protestul transportatorilor din Constanţa: „Tai-o de-aici! Ce te uiţi cu ochii ăia beliţi”

Transportatorii se întâlnesc cu ministrul Transporturilor la ora 13:00, cu care intenţionează să discute, printre altele, despre toleranţele la mase, despre eTransport, despre stabilirea unor culoare de transport sau subvenţionarea motorinei, potrivit preşedintelui Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Acesta a adăugat că, ulterior, urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru care aşteaptă să li se comunice ora.

„Vom discuta despre problemele noastre. Vorbim despre amendarea OG 43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi aici noi vorbim de 5%, să se reintroducă din nou acea toleranţă care este şi la nivel european, de maximum 5%. Deci nu vorbim de mai mult sub nicio formă. Armonizarea acesteia cu regulamentul european 1100 din 2008. Aplicarea eTransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat, în conformitate cu prevederile directivelor europene. Nu vorbim de altceva. Crearea unui grup de lucru din care să facă parte şi Ministerul Transporturilor şi Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru modificarea OG 49 privind transportul alternativ, ţinând cont că în acest moment există o concurenţă neloială între transportatorul alternativ şi transportatorul în regim de taxi. Ştiţi foarte bine că unii sunt alergaţi pe străzi şi plătesc taxe şi impozite în România, alţii plătesc pe afară. Şi nu este corect astăzi ce se întâmplă. Numai în Bucureşti astăzi sunt 30.000 de transportatori alternativi. Vă daţi seama, 30.000! Numai în Bucureşti. Cifra mi-o asum pentru că este luată de la Autoritatea Română Rutieră”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Ştefănescu.

El a mai spus că se va discuta despre stabilirea unor culoare care să permită doar intrarea autocamioanelor din statele membre UE. Camioanele non-UE ar urma să intre pe un flux separat. De asemenea, camioanele goale nu ar trebui să mai aştepte în vamă.

Transportatorii mai vor subvenţionarea motorinei la transport egală cu valoarea creşterii accizei de la 1 ianuarie 2024. „După cum vedeţi nu dăm cifre. Şi mai avem un punct, combaterea pirateriei din domeniului transportului de persoane prin sancţionarea mai aspră a acestei activităţi ilegale”, a mai spus Vasile Ştefănescu.

La întrevedere ar urma să participe pe lângă reprezentanţii COTAR, cei ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) şi cei ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).