Sorin Oprescu a fost SUSPENDAT din funcţia de primar

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a emis ordinul de suspendare din funcţie a primarului Sorin Oprescu după ce instanţa a dispus arestarea edilului pentru o perioadă de 30 de zile, decizia fiind definitivă. Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, de membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

15 sept. 2015, 11:14
Sorin Oprescu a fost SUSPENDAT din funcţia de primar

Ordinul de suspendare a lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei a fost trimis municipalităţii, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Ştefănel Marin primar interimar, cu 39 de voturi „pentru” şi un vot anulat.

UPDATE Marin Ștefănel Dan a fost ales de consilierii municipali viceprimar al Capitalei după ce Cornel Pieptea a demisionat din acest post.

UPDATE Consilierii generali Ştefănel Dan Marin şi Julia Zorkoczy au fost propuşi pentru funcţia de viceprimar al Capitalei, în locul lui Cornel Pieptea, după alegerea de către CGMB a noului viceprimar urmând să fie desemnat primarul interimar al Capitalei.

UPDATE Partidul National Liberal a propus o platformă-program cuprinzând prioritățile pe termen scurt pentru administrarea Bucureștiului. La acest program au aderat reprezentanții mai multor formațiuni politice prezente în Consiliul General al Municipiului București.

În contextul în care nici Partidul Social Democrat nu și-a manifestat intenția fermă de a prelua mandatul de primar interimar și pentru a evita blocarea totală a Primăriei Capitalei pe o perioada nedeterminată, semnatarii ACORDULUI PENTRU BUCUREȘTENI au agreat candidatura domnului Marin Dan Ștefănel pentru funcția de primar interimar„, anunţă fostul viceprimar Cornel Pieptea.

CONSULTĂ AICI ACORDUL PENTRU BUCUREŞTENI

UPDATE Cornel Pieptea, unul dintre cei doi viceprimari ai Municipiului Bucureşti, a demisionat, marţi, cu câteva minute înainte de şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti organizată pentru desemnarea unui primar interimar.

UPDATE  Copreședintele PNL București Teodor Atanasiu a declarat marți că PNL ar susține „cu plăcere” propunerea ca reprezentantul UNPR Marin Ștefănel să preia mandatul de primar general interimar dacă acesta ar fi de acord cu propunerile PNL și ar face parte dintr-o majoritate susținută de liberali.

Ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) privind desemnarea unui primar interimar are loc marți, la ora 17,00, a scris viceprimarul Cornel Pieptea pe Facebook.

„Blocajul instituțional în care se află Primăria Capitalei trebuie îndepărtat urgent. Ședința va avea loc în cursul zilei de azi, ora 17.00”, a precizat Pieptea.

El a amintit că Municipalitatea București a primit oficial de la prefectul Capitalei ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcția de primar general.

„Din acest moment începe procedura de convocare a Consiliului General pentru ședința de îndată al cărei scop este numirea unui primar interimar”, a adăugat Pieptea.

Suspendarea din funcție a lui Oprescu a venit după ce Curtea de Apel București a decis, definitiv, ca edilul să fie cercetat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Conform art. 77 din Legea administrației publice locale, „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanța de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului”

„Privitor la cazul domnului Oprescu Sorin Mircea, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala, precum si Tribunalul Bucuresti, au comunicat, prin fax, Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, adresele inregistrate la aceasta institutie sub nr. 14821/15.09.2015, respectiv 14837/15.09.2015, faptul ca, prin Incheierea de sedinta din 06.09.2015, pronuntata in Dosarul nr. 32580/3/2015, Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala a dispus luarea masurii arestarii preventive a Primarului General al Municipiului Bucuresti, masura ramasa definitiva la data de 14.09.2015 cand Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondata, contestatia formulata de inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Avand in vedere ca in speta au fost intrunite conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Prefectul Municipiului Bucuresti a emis Ordinul nr. 461/15.09.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea. Ordinul a fost comunicat domnului Oprescu Sorin Mircea. De asemenea, Prefectul Municipiului Bucuresti a transmis Consiliului General al Municipiului Bucuresti ordinul de constatare a suspendarii de drept a mandatului Primarului General”, se arata in comunicatul oficial al Prefecturii Municipiului Bucuresti referitor la suspendarea lui Oprescu.

CITEŞTE ŞI Pieptea: CGMB se va întruni cel mai probabil marţi pentru a desemna un primar interimar

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se va întruni, cel mai probabil, marți pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuțiile primarului general, în condițiile în care Tribunalul București a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, a declarat marţi viceprimarul Cornel Pieptea.

CITEŞTE ŞI Cine va prelua INTERIMATUL la Primăria Capitalei în locul lui Oprescu

Curtea de Apel București a respins, luni, contestația primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de DNA de luare de mită.