Sorin Oprescu rămâne în AREST PREVENTIV

Curtea de Apel București a respins, luni, contestația primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat de DNA de luare de mită. Sorin Oprescu le-a spus judecătorilor că nu a luat niciodată mită și că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregătește ceva.

14 sept. 2015, 17:43
Sorin Oprescu rămâne în AREST PREVENTIV

Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti, este definitivă, astfel că Sorin Oprescu va rămâne pentru 30 de zile în Arestul Poliţiei Capitalei, unde este încarcerat din 6 septembrie.

Sorin Oprescu urmează să fie suspendat din funcţie de către prefectul Capitalei, iar atribuţiile de primar general vor fi preluate de unul dintre viceprimari, Cornel Pieptea (PNL) şi Dan Darabont (PSD). Decizia urmează să fie luată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a declarat, luni, la finalul procesului de şapte ore în care s-a judecat contestaţia făcută de primarul Capitalei la măsura de arestare preventică, că edilul a arătat în faţa judecătorului că ştia din mai multe surse că de foarte mult timp i se pregăteşte ceva.

Au fost şapte ore de proces, domnul Oprescu a dat declaraţie. Cred eu că a atins toate palierele acuzaţiilor procurorilor. Cred eu că toate declaraţiile pe care le-a făcut certifică precaritatea probelor DNA. Problema nu este neapărat aici. Eu nu pot înţelege de ce Oprescu reprezintă un pericol pentru ordinea publică şi de ce cercetarea în acest dosar trebuie să se facă cu Sorin Oprescu în arest. (…) A aflat din foarte multe surse că i se pregăteşte ceva. A spus-o şi în sala de judecată, domnul Oprescu a spus de foarte mult timp că a fost avertizat să fie atent că i se pregăteşte ceva„, a arătat Alexandru Chiciu.

CITEŞTE ŞI: Procesul în care Sorin Oprescu a încercat să scape de AREST s-a încheiat. Ce le-a spus judecătorilor

Avocatul a precizat că mesajul lui Oprescu pentru cei care l-au sprijinit este să nu îşi piardă încrederea în el, pentru că nu a luat mită.

Niciodată nu am luat mită„, a spus, luni, Sorin Oprescu în momentul în care a ajuns la Curtea de Apel București.

VEZI ŞI: Procurorii DNA au găsit APARATUL DE BRUIAJ acasă la Oprescu

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar„, preciza DNA.

În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunţului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie. Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu în 5 septembrie nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă are calitatea de suspect şi se află în arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracţiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiţi la percheziţia corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiţi la locuinţa acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.

Citeşte şi: MOTIVARE. De ce a fost ARESTAT Sorin Oprescu: „Edilul NU a contestat că a luat bani”