Sorin Oprescu, transferat la închisoarea din Atena cu cei mai periculoși deținuți. Câte zile va sta fostul edil în arest

Mutare importantă pentru Sorin Oprescu. Fostul edil a fost transferat miercuri seara la un penitenciar de maximă siguranță din Atena, unde sunt încarcerați deținuți extrem de periculoși. Speră însă că va obține azil politic în Grecia și și-a angajat o armată de avocați.

19 mai 2022, 09:35
Sorin Oprescu, transferat la închisoarea din Atena cu cei mai periculoși deținuți. Câte zile va sta fostul edil în arest

Sorin Oprescu urmează să stea 40 de zile în arest la închisoarea Korydallos, unde ispășesc pedepse persoane condamnate pentru fapte grave, precum crime. Procurorii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Atena au obținut menținerea mandatului de arestare.

Procurorul de caz elen nu a vrut să-şi asume eliberarea fostului edil întrucât Sorin Oprescu este un deţinut cu o condamnare extrem de mare. Judecătorii eleni urmează să decidă în perioada următoare ce se întâmplă cu Sorin Oprescu – dacă va fi cercetat în continuare în Grecia, în stare de arest sau dacă vor fi începute procedurile de extrădare.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au de gând să ceară în instanţă ca fostul edil să fie cercetat în stare de libertate.

Citeşte şi: Sorin Oprescu, în fața procurorilor din Atena. S-a decis, fostul edil rămâne în arest

Încă din ziua în care a fost încarcerat, Sorin Oprescu a cerut azil politic în Grecia, pe motiv că în România nu a avut parte de un proces echitabil.

Închisoarea Korydallos unde este arestat Sorin Oprescu

Arestarea lui Sorin Oprescu a stârnit controverse în presa din Grecia. Au intrat peste el în civil! L-au înconjurat! Nu a fost un polițist, a fost o echipă întreagă!”

Sorin Oprescu rămâne în arestul din Grecia pentru următoarele 40 de zile, până la finalizarea procedurilor de extrădare. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

Un medic grec a dezvăluit că arestarea lui Oprescu a făcut vâlvă în presa elenă.

„Nu a opus deloc rezistență, dar a fost surprins. Nu putea să opună niciun moment rezistență. Nu a fost un singur polițist grec, a fost o echipă întreagă de polițiști care l-au înconjurat. Au intrat cu haine civile peste el, așa că nici el nu a înțeles despre ce a fost vorba”, a declarat, pentru PRO TV, dr. Nikos Razis Koudounis.

Familia și apropiații medicului îl știau pe acesta în Salonic, unde ar avea o proprietate. Fostul edil a fost prins în Glyfada însă, o zonă de lux a Atenei.

„Este o regiune foarte bogată a Greciei, unde trăiesc foarte mulți oameni de afaceri, cântăreți, fotbaliști stau acolo permanent sau cu chirie. A fost preluat și, bineînțeles, condus acolo, dar nu voia să stea definitiv acolo, voia să meargă prin insulele Greciei, în altă parte. Putea să se ascundă mai ușor, pentru că, să nu uităm, se așteaptă peste 20 de milioane de turiști în insulele grecești, în perioada de vară”, a mai spus medicul Nikos Razis Koudounis.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, dat în urmărire după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie, a fost depistat marţi în Atena, Grecia.

„La data de 17 mai, în urma activităţilor investigative şi de cooperare poliţienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, în colaborare cu Centrul SELEC şi poliţiştii greci, coordonaţi de şeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona oraşului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internaţional”, informează IGPR.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, pe 13 mai, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu şi spălarea banilor, conform Agerpres.

„Cel în cauză a fost condus la sediul autorităţii judiciare competente, în vederea confirmării şi punerii în executare a mandatului”, arată sursa citată.

Fost primar al Capitalei, Sorin Oprescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp, şi teren, în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Citeşte şi: CTP, după prinderea lui Oprescu: „Trage de timp. Rezultă de aici că e rentabil să furi, e rentabil să iei mită”

 


loading...
Partenerii noștri