Sorina Pintea: Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţie să aibă un nivel inadecvat de vitamina D

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat luni că, după adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat un program naţional care să asigure gratuit vitamina D copiilor, dar şi persoanelor cu deficit.

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 17:11
Sorina Pintea: Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţie să aibă un nivel inadecvat de vitamina D

Potrivit acesteia, unităţile medicale vor fi dotate cu aparate necesare pentru detectarea lipsei vitaminei D din organism.

„Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţia României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienţă. (…) Programul acesta naţional va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară”, a spus Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că insuficienţa vitaminei D poate da la copii rahitism, la adulţi osteoporoză, dar şi anumite forme de cancer de prostată, colon şi boli autoimune.

Ministrul Pintea a mai anunţat că va fi continuat şi programul de diabet juvenil.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat duminică, la Parlament, că le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să analizeze sumele alocate în proiectul de buget pentru serviciile secrete şi să realoce sume de la acestea către Sănătate.

„I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către Sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet”, a săpus Liviu Dragnea.

Citește și: Dragnea a cerut guvernului să taie bani de la serviciile secrete şi să-i dea la Sănătate: Dacă nu poate guvernul, sigur o fac eu