Soţia lui Argentin Todea, strivită de un buştean

În urmă cu o lună, o ţară întreagă era şocată după ce un avion de mici dimensiuni se prăbuşea în munţii Apuseni. Forţe impresionante s-au mobilizat imediat pentru găsirea supravieţuitorilor, însă trei oameni simpli, cu inima mare, au ajuns primii la epavă salvând astfel cinci vieţi. În momentul în care Argentin Todea, unul dintre salvatori, a plecat prin pădure pentru a ajuta nişte necunoscuţi, nu trecuseră decât două luni de când soţiei lui îi fusese extirpat un rinichi. După tragedia din Apuseni, viteazul bărbat a apărut des prin presă însă niciodată nu a povestit ce situaţie dificilă are acasă.  

26 feb. 2014, 20:25

Soţia lui Argentin Todea, Angela, este o femeie simplă şi muncitoare. Cât e ziua de lungă nu stă o clipă, ba face curat la animale, ba cară apă la vaci. Ceea ce nimeni nu ştia până acum este că la sfârşitul anului trecut, Angela Todea a rămas fără un rinichi după ce un buştean a cîzut peste ea. Femeia era cu soţul ei la pădure şi tăia lemne cot la cot cu acesta.

„Nu prea am voie sa fac efort mult. Sunt operata la un rinichi. Am avut un accident la padure. A cazut un bustean peste mine si mi-a strivit rinichiul. A fost anul trecut in noiembrie. Acum mai fac treaba doar asa, prin jurul casei. Numai ca sotul nu mai poate nici el, pruncii-s la scoala… trebuie sa facem ceva. Eram cu sotul si cu un cumnat, m-au dus cu masina la spital, la Alba, si m-au operat. Mi-au scos rinichiul, acum mai am doar unul. Nu avem serviciu, nu avem unde sa lucram, trebuie sa facem ceva… Avem pruncii-n scoala, trebuie sa-i ajutam cumva. Padure nu mai e… Vara mai iesim la poame si afine. Le vindem, dar nu au asa, un pret… Cat de cat, sa fie ceva…”, a marturisit Angela Todea, sotia lui Argentin, pentru WOWbiz.ro.

Citeşte: ÎNCĂ O VICTIMĂ DUPĂ TRAGEDIA AVIATICĂ DN APUSENI. Vezi cine a MURIT

În urmă cu o lună un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Avionul era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan.

Câteva minute mai târziu, unul dintre pasageri anunţa autorităţile că toate cele şapte persoane de la bord sunt în viaţă, însă au mare nevoie de ajutor. Totul se întâmpla undeva în jurul orei 16.00. Toate televiziunile relatau în timp real ce se întâmplă şi cum decurge operaţiunea de salvare.

Forţe impresionante s-au mobilizat imediat pentru găsirea victimelor. Peste 100 de persoane, localnici şi autorităţi din patru judeţe, medici, paramedici, jandarmi, poliţie, salvamont au plecat spre locul în care a căzut avionul şi au scotocit fiecare metru de munte, conştienţi că starea răniţilor se agravează.

Timpul s-a scurs şi după mai bine de cinci, aeronava a fost găsită. A fost găsită de localnici şi nicidecum de autorităţi. Este strigător la cer ţinând cont că medicul Radu Zamfir, pasager în avion, a oferit prin telefon toate coordonatele. În zadar, la ei au ajuns trei bărbaţi dintr-un sat aflat la câţiva kilometri. Oamenii văzuseră la televizor ştirea prăbuşirii avionului şi au decis să plece în căutarea victimelor.

A fost prea târziu pentru pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, care şi-au pierdut viaţa în munţi. Tânăra de doar 23 de ani a murit cu lacrimi pe faţă lăsând în urmă o familie îndurerată şi revoltată.

Mărturii cutremurătoare de la locul tragediei din Apuseni: Studenta avea lacrimile îngheţate pe faţă VIDEO

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

VEZI ŞI Sorin Ianceu CONTRAZICE STS: Am sunat la 112 şi am dat coordonatele zonei în care s-a prăbuşit avionul

S-a aflat că echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

ADRIAN IOVAN a fost înmormântat pe 24 ianuarie. După ce cu o zi înainte, Aurelia Ion a fost condusă pe ultimul drum cu o durere nemărginită. VEZI IMAGINI CUTREMURĂTOARE cu ÎNMORMÂNTAREA lui ADRIAN IOVAN şi ÎNMORMÂNTAREA AUREI ION.

Medicul Radu Zamfir a făcut mărturii emoţionante despre tragedia din Apuseni. „Am urcat în acelaşi avion în care urcasem de sute de ori fără a-mi trece prin cap că se poate întâmpla ce s-a întâmplat. Lucrurile s-au desfăşurat foarte repede. Am văzut vârful copacilor şi am avut o senzaţie de moarte iminentă. Primul lucru m-am evaluat pe mine să văd dacă am ceva leziuni, după care i-am scos pe ceilalţi colegi din avion. Am ajuns şi la Adrian Iovan. Era prins în ruinele avionului. Am încercat să îl descarcerez cu instrumentarul din trusa de chirurgie. Piciorul îi era prins. Pe Aura Ion am extras-o din avion şi am întins-o la o distanţă de siguranţă”, a spus Zamfir, scrie monitorulcj.ro.

Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, localnicii din comuna Horea care au ajuns primii la victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni au povestit şi ei cu lux de amănunte ce au văzut când au ajuns la răniţi.

Gheorghe Trif a făcut declaraţii emoţionante

„Eu cred că cineva nu a vrut să-i găsească. Echipele de salvare erau la zeci de kilometri distanţă de locul accidentului. Ce aveau ei să caute în zone unde nu era zăpadă?”, a declarat Gheorghe Trif.

Localnicul din Petreasa a povestit că, în momentul în care au ajuns la răniţi, au sunat să anunţe unde sunt, dar „a trecut aproape o oră până au ajuns echipe de salvare”.

„Noi ne-am întâlnit tot cu localnici pe drumul spre coborâre. Noroc că a existat doctorul Zamfir. Echipele de salvare aveau echipamente, dar nu erau la ei. Echipamentele erau jos, la maşini. La noi salvatorii au ajuns cu mâinile în buzunar”, a povestit Gheorghe Trif.

Marţi, Gheorghe Trif spunea că a trăit experienţa vieţii sale în momentul prăbuşirii aparatului de zbor.

Eu am fost plecat luni de acasă şi când am revenit am aflat de la soţie că s-a prăbuşit un avion în Munţii Apuseni. Am pus mâna pe telefon şi am sunat la 112 şi am vorbit cu doctorul Zamfir. După cum îmi povestea despre zăpada care era mare, mi-am dat seama că nu poate fi decât în zona celui mai înalt vârf de pe aici. Am sunat încă un vecin, că n-am vrut să mă duc singur. La el mai era cineva şi am plecat toţi trei cu o maşină de teren. După vreo patru – cinci kilometri maşina s-a împotmolit, am abandonat-o şi am pornit pe jos„, povestea Gheorghe Trif.

El adăuga că s-au sfătuit tot timpul cu un consătean de-al lor, şef de post în localitatea Albac, foarte bun cunoscător al muntelui.

Gheorghe Trif afirma că, după ce au străbătut mai bine de trei kilometri pe jos, prin zăpadă, prin ploaie şi ceaţă extrem de densă, au ajuns la locul accidentului.

I-am găsit în şoc hipotermic, speriaţi, dezamăgiţi, cu dureri mari, ceva de speriat. Răniţii aveau dureri extraordinare, erau disperaţi, complet îngheţaţi, erau în şoc. Hainele erau complet îngheţate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig în vârful muntelui şi mai bate şi vântul„, spunea Gheorghe Trif.

El povestea că, împreună cu ceilalţi doi consăteni – Gheorghe Giurgiu şi Argentin Toader – a acţionat la indicaţiile doctorului Radu Zamfir.

Am acţionat la ordinele doctorului Zamfir şi i-am acordat ajutor domnişoarei care a murit. Am cărat-o în spate mai bine de trei kilometri. Iovan era deja mort„, spunea localnicul.

VEZI ŞI Facebook Adrian Iovan. Peste 24.000 de like-uri în 48 de ore, mii de mesaje şi o poezie ce-ţi stoarce lacrimi

La rândul său, Gheorghe Giurgiu afirma că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, unul dintre ei, copilotul, fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.

Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci şi era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respiraţie gură la gură domnişoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit. Răniţii strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul şi le-am făcut foc, şi am rămas numai într-o bluză mai subţire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig„, povestea Giurgiu.

Potrivit acestuia, răniţii erau în afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion.

Stăteau adunaţi într-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar lângă avion, pentru că nu se putea mişca. I-am dat haina de pe mine că stătea pe spate, întins pe zăpadă. Au mai venit şi alţi oameni din alt sat apoi şi am încercat să îi ducem în jos cum am putut. I-am cărat cu pături, pe braţe şi în spate, numai să îi ajutăm. Erau vreo doi kilometri până la drum. Nu i-am întrebat ce au păţit, pentru că ei strigau după ajutor, erau plini de sânge, am vrut numai să îi ajutăm cum putem. După o vreme au venit SMURD, Poliţia, jandarmii”, adăuga localnicul, întrebându-se „cum se poate, totuşi, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbuşit„.

Medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias şi medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, supravieţuitori ai accidentului aviatic din Munţi Apuseni, au fost externaţi pe 4 februarie din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca şi au ajuns la Bucureşti.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a rămas internat copilotul Răzvan Petrescu, rănit în accidentul aviatic. Copilotul a fost supus, vinerea trecută, unei a treia intervenţii chirurgicale. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca afirma că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus şi altor operaţii, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici în această săptămână.

Dr. Sorin Ianceu, unul dintre cei trei medici internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă din Cluj-Napoca în urma accidentului de avion produs în Apuseni, a fost externat pe 3 februarie

Sorin Ianceu a fost transportat de la Cluj la domiciliul său din Oradea cu o ambulanţă deoarece starea sa de sănătate necesită un asemenea transport, potrivit Monicăi Costin, director de îngrijiri medicale la SCJU Cluj-Napoca.

Ianceu a fost internat aproape două săptămâni la secţia de Terapie Intensivă a spitalului clujean. Întrebat fiind la ieşirea din spital cum se simte, el a declarat că este „în plină recuperare” şi că abia aşteaptă să-şi vadă copiii.

Parchetul ICCJ a dispus, în cazul accidentului aviatic din Apuseni, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara că în cazul accidentului respectiv pot răspunde penal atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

În urma accidentului aviatic, secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper a fost demis, în timp ce directorul general şi directorul de operaţiuni ai ROMATSA au demisionat. De asemenea, Ion Burlui a demisionat de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Tot în urma accidentului aviatic a demisionat din funcţie şi fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe, care declara că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său. Citeşte: Încă un dosar penal pentru tragedia din Apuseni. Vinovaţii riscă între 5 şi 25 de ani de închisoare