Soţul cancelarului german Angela Merkel, „o MOLECULĂ invizibilă”

Partenerii de viaţă ai şefilor de state şi de guverne aduc uneori în universul politicii câte o pată de culoare. Această teorie nu se confirmă, însă, atunci când este vorba de Joachim Sauer, profesor de chimie teoretică şi soţul cancelarului german Angela Merkel, informează Reuters.

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 13:41
Soţul cancelarului german Angela Merkel, „o MOLECULĂ invizibilă”

Joachim Sauer este soţul cancelarului german Angela Merkel, considerată cea mai puternică femeie din lume. El nu vorbeşte niciodată cu presa şi apare foarte rar în public cu soţia sa. A lipsit chiar şi de la ceremonia de învestire în funcţie a acesteia, în 2005, preferând să urmărească evenimentul la televizor, din biroul său de la Universitatea din Berlin. Un ziar german a afirmat la un moment dat că Sauer este „invizibil ca o moleculă”. Numele lui de familie înseamnă „supărat” sau „acru”.

Joachim Sauer a ţinut prima pagină a ziarelor germane şi datorită cumpătării sale. În aprilie, a preferat să călătorească singur cu avionul, la clasa economic, până în Italia, unde şi-a petrecut vacanţa alături de Angela Merkel, deşi avea posibilitatea de a plăti o taxă modică şi să călătorească alături de soţia sa la bordul avionului guvernamental.

Sauer, în vârstă de 63 de ani, pare fericit să rămână un ilustru necunoscut în afara domeniului său de activitate. „Vă mulţumesc pentru interesul dumneavoastră”, a răspuns el într-un e-mail, refuzând o cerere de intervievare.

Prietenii şi colaboratorii săi consideră însă că presa germană l-a perceput într-un mod eronat. Ei spun că Sauer nu este un bărbat morocănos, ci mai degrabă o persoană cu picioarele pe pământ şi cu un simţ al umorului foarte sec. Crescând în Germania Democrată, în spatele Cortinei de Fier, şi pasionat de drumeţiile montane, Joachim Sauer este un bărbat cu o atitudine realistă, fapt care îl face un partener de viaţă ideal pentru Angela Merkel, care are unul dintre cele mai dificile „locuri de muncă” din Europa.

Joachim Sauer s-a născut pe 19 aprilie 1949, în orăşelul Hosena în Germania Democrată. A cunoscut-o pe Merkel în 1981. Ea avea 27 de ani şi tocmai obţinuse diploma universitară în fizică. El avea 32 de ani şi preda la Academia de Ştiinţe din Berlin. Amândoi erau căsătoriţi. Căsătoria Angelei cu Ulrich Merkel, tot un absolvent de fizică, s-a încheiat cu un divorţ în 1985. Căsnicia lui Sauer cu o chimistă s-a încheiat în 1983, când el a decis să părăsească apartamentul cuplului. Au divorţat în 1985, după un mariaj de 16 ani. Joachim şi fosta lui soţie au doi fii împreună.

Deşi Angela Merkel nu a vorbit niciodată în public despre începuturile relaţiei ei cu Sauer, se pare că acest detaliu a atras atenţia poliţiei secrete est-germane – Stasi. Potrivit unor biografii neoficiale ale Angelei Merkel, Stasi a notat în rapoartele sale numeroase prânzuri luate împreună de Merkel şi Sauer în perioada în care amândoi erau căsătoriţi cu foştii lor parteneri de viaţă.

În prefaţa lucrării ei de dizertaţie prin care şi-a luat doctoratul în fizică, în 1986, Angela Merkel i-a mulţumit lui Joachim Sauer pentru „opiniile sale critice”. Viitorul ei soţ era un student eminent. Şi-a luat doctoratul în chimie cu cele mai înalte onoruri – summa cum laude – la prestigioasa Universitate Humboldt, la vârsta de 25 de ani, în 1974, şi a predat acolo, înainte de a se muta la Academia de Ştiinţe din Berlin în 1977. Lucrările sale ştiinţifice erau apreciate şi extrem de lăudate în Occident.

După căderea Zidului Berlinului, în 1989, Merkel a intrat în politică, iar Sauer a petrecut un an la San Diego, unde a lucrat la un institut de biochimie, BIOSYM Technologies, o companie care produce un software folosit pentru a testa structura moleculară a medicamentelor. Sauer a revenit la Humboldt în 1992 şi s-a specializat în zeoliţi – minerale poroase care au utilizări extrem de variate, de la procesarea reziduurilor nucleare şi până la industria medicamentelor.

Joachim Sauer şi Angela Merkel au locuit împreună timp de mai bine de un deceniu înainte de a se căsători, în 1998, la presiunea bisericii şi a unora dintre aliaţii lor din Uniunea Creştin Democrată, partidul conservator din care face parte actualul cancelar al Germaniei. Mulţi dintre colegii de partid ai Angelei Merkel credeau că nu este potrivit ca un lider politic conservator să locuiască cu partenerul de viaţă fără a fi căsătorit cu acesta.

„Primul domn” al Germaniei este pasionat de operă şi împărtăşeşte pasiunea soţiei sale pentru muzica lui Richard Wagner.

Merkel, deşi este un lider proeminent al Europei, apare pe scena internaţională de obicei singură. Sauer o însoţeşte doar atunci când protocolul diplomatic nu poate fi evitat şi vorbeşte extrem de rar în public.

În timp ce „primele doamne”, precum Michelle Obama, vorbesc adeseori despre probleme aflate la ordinea zilei sau pentru a sprijini diverse cauze, Sauer nu are nicio opinie publică. Determinarea lui de a se ţine la distanţă de privirile publicului poate să treacă uneori drept o atitudine ostilă.

„Nu voi spune nimic în microfonul tău”, a mormăit el spre o cameră de luat filmări, pe covorul roşu, alături de Angela Merkel, la Festivalul de operă de la Bayreuth din 2005, când soţia lui se afla încă în opoziţie.

După un an sau doi de la preluarea puterii de către Merkel, jurnaliştii germani au renunţat pur şi simplu să mai scrie ceva despre acest bărbat neabordabil, pe care l-au poreclit „Fantoma de la Operă”.

Angela Merkel a descris într-unul dintre interviurile mai vechi conversaţiile sale cu Joachim Sauer, pe care le consideră „aproape vitale”. Despre soţul ei, Merkel spune că este „un foarte bun sfătuitor”.

„Fiecare dintre noi merge la locul lui de muncă. Eu nu sunt o soţie casnică, iar el nu este un soţ casnic”, a spus Merkel într-un interviu acordat tabloidului german Bunte.

Potrivit prietenilor apropiaţi, Sauer este „cu siguranţă cel mai important «agent corector» pentru Angela Merkel”, o persoană cu care ea poate să discute şi alte subiecte în afara celor politice. „El este persoana care poate să îi spună în mod deschis ceea ce crede”, a precizat o sursă.