Soţul unui fost ministru, martor într-un dosar de evaziune fiscală

Soțul unui fost ministru din guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu apare ca martor într-un dosar cu greutate, în care suspecţii au fost daţi în urmărire internațională.

03 aug. 2015, 11:32
Soţul unui fost ministru, martor într-un dosar de evaziune fiscală

Cătălin Boghicevici, soțul fostului ministru al Muncii Claudia Boghicevici, este martor în dosarul soților fugari Valentin și Elena Puică, scrie psnews.ro. Aceştia, condamnați pentru evaziune de un milion de euro și constituire de grup infracțional organizat, au fugit din țară, dar, cu ajutorul Interpolului și al polițiștilor de la Investigații Criminale, au fost arestați la Belfast (Irlanda) şi urmează să fie aduşi în România.

Cercetarea în dosarul soților care au tras în piept statul român a început în 2013, iar condamnarea celor doi s-a făcut de Tribunalul Arad în lipsă, cuplul fiind fugit peste hotare. Cei doi presupuşi evazioniști ar fi colaborat cu alt inculpat din dosar, Marius Ghiorghiu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. De altfel, Valentin Ion Puică a primit 7 ani de închisoare cu executare, iar soția sa – 6 ani în același regim.

„Afacerea Puică” avea în vedere strângerea unor persoane fără adăpost și utilizarea datelor personale ale acestora, pentru a crea firme prin intermediul cărora cei doi soţi ar fi tranzactionat în UE mărfuri în valoare de 22 de milioane de lei, fără a plăti taxe. Procurorii denumesc acest mod de a acționa mecanismul „missing trader” sau „mecanismul-carusel”.

„Nu urmăresc tot ceea ce face soțul meu – nu am fost la curent nici cu misiunile sale cât timp a lucrat unde a lucrat. Față de acest caz pot să vă spun că el doar și-a ajutat un colaborator, în sensul că l-a învățat cum să facă comenzi pe bursa de mărfuri, să întocmească avizele, să verifice transporturile – pe partea strict tehnică a operațiunilor. Da, adresa de IP este a mea, acela fiind abonamentul pe care îl plătesc, dar asta e singura legătură pe care o am cu cazul la care faceți referire”, a declarat deputatul PNL Claudia Boghicevici.

Cătălin Boghicevici este martorul-cheie în dosarul Puică. El a fost audiat și a recunoscut că a folosit calculatorul soției lui ca să posteze comenzi de pe Internet și să țină legătura cu transportatorii. Cătălin Boghicevici susține că nu avea cunoștință de faptul că Valentin Puică nu înregistra în contabilitate operaţiunile comerciale. Boghicevici a adăugat că l-a ajutat pe acesta deoarece erau prieteni.

Citeşte şi Deputatul Claudia Boghicevici cere demisia ministrului Muncii, Rovana Plumb