Şova: Afirmaţiile lui Băsescu despre ofiţerul acoperit sunt mincinoase, de cancan

Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu conform cărora premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) sunt mincinoase, de campanie, de "cancan", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova.

RomaniaTV.net
14 oct. 2014, 14:21
Şova: Afirmaţiile lui Băsescu despre ofiţerul acoperit sunt mincinoase, de cancan

„Din punctul nostru de vedere este evident că atacurile preşedintelui Traian Băsescu de ieri seară şi toate ieşirile domniei sale sunt doar nişte jocuri de campanie care au rolul de a-l propulsa pe dl Johannis în funcţia de preşedinte al României, scopul nefiind altul decât ca dl Traian Băsescu să reuşească să conducă în continuare România într-un al treilea mandat, având la Cotroceni o poză în geam – pe dl Johannis. Eu stau şi mă întreb cum se simt oare liberalii adevăraţi care au fost în USL – cea mai de succes alianţă politică de după 1990 – când dl Klaus Johannis vine şi spune că tot ce s-a întâmplat în timpul guvernării este rău”, a afirmat Şova, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Potrivit acestuia, Traian Băsescu nu a avut niciun fel de probă în sprijinul afirmaţiilor sale.

„Dl Traian Băsescu s-a dus la televizor şi s-a apucat ca de obicei să mintă, adică s-a trezit vorbind. Faptul că domnia sa minte este evident şi din următoarea construcţie pe care dânsul a făcut-o, spunând: ‘Nu am niciun document de la servicii’, după care vine şi face observaţii serviciilor că nu i-au pus la dispoziţie documente. (…) Poate că fostul şef al SIE ar trebuie să şi sesizeze organele de urmărire penală nu doar să ne spună într-o conferinţă de presă să s-a încercat comiterea unei infracţiuni şi că s-a încercat evident o presiune instituţională ilegală asupra domniei sale”, a susţinut Şova, adăugând că şi premierul Victor Ponta a dezminţit afirmaţiile preşedintelui „cu subiect şi predicat”.

Purtătorul de cuvânt al PSD a argumentat că Victor Ponta, de când a terminat facultatea – din 1995 – şi până în prezent, a ocupat funcţii care nu pot fi cumulate cu calitatea de ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii.

„Din 1991, legile reglementează în România imposibilitatea de a fi ofiţer acoperit dacă eşti magistrat, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Sunt trei calităţi cu privire la care întotdeauna a existat această incompatibilitate. Din 1995 şi până astăzi premierul Victor Ponta a fost (…) membru al Parlamentului şi membru al Guvernului. De când a terminat şcoala şi până astăzi, domnia sa s-a aflat într-o funcţie din care nu putea să fie şi ofiţer acoperit. Dl Traian Băsescu ne spune că a fost ofiţer acoperit în imaginaţia domniei sale, între 1997 şi 2001, adică într-o perioadă în care Victor Ponta a fost pe rând magistrat la sectorul 1 şi magistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În mod direct practic, dl Traian Băsescu, acuză de comiterea unei infracţiuni conducerea SIE din acea perioadă, pentru că imposibilitatea de a avea un ofiţer acoperit era o chestiune ilegală şi pentru cel care ar fi fost, dar şi pentru serviciul la care ar fi lucrat”, a detaliat Dan Şova.

Referindu-se la afirmaţia preşedintelui referitoare la ascensiunea lui Victor Ponta de la Parchetul Sectorului 1 la cel de la Înalta Curte, Dan Şova a rugat presa să facă o adresă la Ministerul Justiţiei sau la CSM în legătură cu promovările prin delegare din 1998.

„A fost vorba de promovarea unei categorii întregi de magistraţi, şi nu a lui Victor Ponta personal. Mai mult decât atât, atunci când a fost ales pentru a fi şef al Corpului de Control al premierului Năstase, argumentul principal a fost faptul că era singurul procuror din România care avea o specializare în operaţiuni anti-mafia şi venea de la o secţie de criminalitate economico-financiară. Deci, totul are legătură cu pregătirea profesională şi în niciun caz cu vreun regim special pe care l-ar fi avut Victor Ponta în calitatea sa de magistrat. Deci, sincer, mi se pare foarte greu să calific ceea ce a făcut Traian Băsescu aseară ca fiind o dezvăluire. Este o simplă minciună, este un delir personal al unui om care nu cred că ar trece nici cel mai simplu examen psihiatric la care ar fi supus”, a mai declarat Dan Şova.

În opinia sa, „astfel de poveşti cu ofiţeri acoperiţi ale lui Traian Băsescu” nu ajută în politica externă a României, respectiv pentru integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen.

Dan Şova i-a transmis lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost şef al SIE, să răspundă dacă Traian Băsescu i-a cerut vreo listă cu ofiţeri acoperiţi şi dacă i-a pus-o la dispoziţie.

Întrebat dacă PSD are în vedere o suspendare a preşedintelui Traian Băsescu după afirmaţiile sale de luni seară, Dan Şova a arătat că aceasta este atribuţia Parlamentului.