Şova susţine că Iohannis îi ameninţă pe primarii PNL

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine că ordonanţa privind migraţia politică a aleşilor locali respectă Constituţia şi îl acuză de ameninţări şi şantaj la adresa primarilor liberali pe preşedintele PNL, Klaus Iohannis, care a anunţat că va contesta acest act normativ la Curtea Constituţională.

RomaniaTV.net
03 sept. 2014, 15:08
Şova susţine că Iohannis îi ameninţă pe primarii PNL

„Am luat act de anunţul făcut astăzi de Klaus Iohannis, conform căruia ACL va ataca OUG privind Statutul aleşilor locali la Curtea Constituţională, dar şi de ameninţările directe formulate de prezidenţiabilul ACL la adresa aleşilor locali care nu vor dori să mai urmeze linia de apropiere de Traian Băsescu, impusă de conducerea PNL. Mi se pare scandalos să formulezi astfel de ameninţări la adresa unor oameni care au fost forţaţi să urmeze o linie politică despre care nu i-a întrebat nimeni nimic. Şantajul şi presiunea asupra primarilor nu reprezintă un comportament de om politic democrat, care mai doreşte să fie şi preşedintele României”, afirmă purtătorul de cuvânt al PSD.

Dan Şova mai susţine că liderii PNL şi PDL nu au ‘legitimitate’ atunci când vorbesc despre migraţie, în condiţiile în care în trecut şi PSD a pierdut mai mulţi aleşi locali.

‘În perioada 2005-2006, PSD a pierdut aproape 600 de primari, din care peste 400 doar în 2006. Mai mult de 300 dintre aceştia au mers la PD. Şi liberalii au luat aproape 200 de primari de la PSD. Modificarea Statutului aleşilor locali din 2006, modificare prin care a fost interzisă migraţia, a accelerat fenomenul, în cele 45 de zile în care aleşii locali au putut opta pentru un partid sau altul. Pentru două partide care au încercat să distrugă, prin migraţie, infrastructura locală a PSD este un act de maximă ipocrizie să vină astăzi cu astfel de mesaje şi acţiuni’, precizează el.

Purtătorul de cuvânt al PSD le transmite aleşilor locali că nu îşi vor pierde partidul.

‘Nimeni nu îşi va pierde mandatul pentru că aşa doreşte domnul Iohannis. Deşi cei mai mulţi nu ştiu, prevederea din 2006, privind cele 45 de zile în care aleşii puteau opta pentru un partid, a fost declarată neconstituţională, dar cei care au trecut la alte formaţiuni nu au pierdut mandatele. Deciziile CCR se aplică pentru viitor, şi nu retroactiv. O lege este prezumată ca fiind constituţională la momentul emiterii. Deci, chiar şi în situaţia, improbabilă, în care OUG ar fi declarată neconstituţională, cei care au ales să nu accepte alianţa cu Băsescu nu îşi vor pierde mandatul, indiferent cât îi ameninţă domnul Iohannis. Aceasta este o chestiune juridică, iar dreptul nu are legătură cu isteriile politice ale domnului Iohannis’, afirmă Şova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, ordonanţa este ‘constituţională şi respectă toate principiile Legii fundamentale’.

‘Constituţia României nu are nicio prevedere care să facă referire la posibilitatea de pierdere a mandatului unui ales local, indiferent de motiv’, conchide Dan Şova.

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Sibiu, că Alianţa Creştin Liberală va contesta la Curtea Constituţională Ordonanţa 55 ‘de legalizare a traseismului în administraţia publică locală’ şi fiecare trecere a unui ales local de la un partid la altul, el avertizându-şi colegii vizaţi de acest act normativ că îşi vor pierde mandatul dacă vor schimba partidul.