SpaceX a amânat lansarea Starship, cea mai mare rachetă din istorie, cu doar câteva minute înainte de plecare, din cauza unei probleme tehnice

SpaceX a amânat lansarea Starship cu doar câteva minute înainte de plecare, din cauza unei defecțiuni tehnice.

17 apr. 2023, 20:27
SpaceX a amânat lansarea Starship, cea mai mare rachetă din istorie, cu doar câteva minute înainte de plecare, din cauza unei probleme tehnice
SpaceX a amânat lansarea rachetei Starship

Lansarea Starship a fost amânată de SpaceX, cu doar câteva minute înainte de plecarea într-un prim zbor de încercare, programată luni, în configurație completă, potrivit BBC.

„Lansarea vehiculului spațial Starsip într-un prim zbor de încercare nu va mai avea loc luni din cauza unei probleme tehnice apărute în ultimele minute de pregătire”, a anunțat SpaceX, chiar în timul transmisiunii video în direct.

Însă, echipele SpaceX au continuat să ruleze numărătoarea inversă și să simuleze operațiunile de decolare sub forma unei repetiții generale, care a fost oprită chiar înainte de ora programată pentru lansare. Lansarea trebuia să aibă loc de la baza spațială Starbase, aflată în partea sudică a statului american Texas.

Citește și: Elon Musk acuză New York Times de „propagandă”. Publicația din SUA, umilită pe Twitter

Măsura de anulare a lansării a fost luată după ce tehnicienii au observat o problemă de presurizare la prima treaptă a vehicului spațial. Potrivit specialiștilor, acest lucru este neobișnuit. Umplerea unei rachete cu cobustibil pentru prima dată este o operațiune complicată și foarte grea.

Acum, specialiștii SpaceX trebuie să afle ce s-a întâmplat și de ce a apărut această problemă a presiunii. Va dura cel puțin 48 de ore pentru ca racheta să fie resetată înainte de a putea încerca o npuă lansare.

Elon Musk a anunțat pe Twitter care a fost cauza amânării: „Se pare că a înghețat o supapă de presiune”.

Citește și: Câinele lui Elon Musk este noul director al companiei Twitter: ”Este grozav. Mult mai bun decât celălat tip!”

Starship este un vehicul spațial super-greu și complet reutilizabil. Este cel mai înalt și cel mai puternic vehicul de lansare care a fost construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spațial – treapta superioară, și o rachetă imensă – treapta inferioară, numită Super Heavy, care lansează vehiculul în spațiu.

Are o înălțime de 120 de metri și a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk pentru misiuni spațiale dincolo de orbitra terestră, spre Lună și Marte.