ŞPAGĂ LA BAC. Patru profesori, reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Patru profesori din judeţul Ialomiţa au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă după ce au pretins şi primit bani de la elevi, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de evaluare a lucrărilor de la bacalaureat, pentru ca absolvenţii să obţină note de promovare a examenului. "Va trebui luată sancţiunea cea mai potrivită, şi anume desfacerea contractului de muncă. Într-adevăr, nu e convenabil să ai salariu mic, dar asta nu e o scuză pentru rezultate", a declarat la România TV secretarul de stat Stelian Fedorca.

RomaniaTV.net
12 iul. 2012, 08:38
ŞPAGĂ LA BAC. Patru profesori, reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, profesorii respectivi au fost reţinuţi sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă, fiind duşi în arestul Poliţiei Judeţene Ialomiţa, iar joi urmează să fie prezentaţi magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă, pentru 29 de zile, informează Mediafax.

Surse judiciare au declarat că profesorii Stere Sorin, Manea Cristian, Nica Balaciu şi Dinu Marius Răzvan au pretins şi primit bani de la elevi, pentru sine sau pentru a interveni pe lângă membrii Comisiilor de evaluare a lucrărilor de bacalaureat, pentru ca absolvenţii în cauză să obţină note de promovare a examenelor.

Unul dintre profesorii reţinuţi, Manea Cristian, a fost şi candidatul Partidului Ecologist Român la Consiliul Judeţean Ialomiţa, iar Nica Balaciu a fost numită de curând director al unei unităţi de învăţământ din municipiul Slobozia.

Va trebui luată sancţiunea cea mai potrivită, şi anume desfacerea contractului de muncă. Un număr de cadre didactice au pretins foloase materiale, nu ştiu despre ce sumă e vorba. Organele abilitate vor lua alte măsuri administrative. Într-adevăr nu e convenabil să ai salariu mic, dar asta nu e o scuză pentru rezultate„, a declarat la România TV Stelian Fedorca, secretar de stat.

Cercetările în acest caz au fost făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Biroului Anticorupţie Ialomiţa şi cu suportul tehnic şi operativ al SRI.

Cei patru profesori au fost membri în comisia de examinare a centrului organizat în cadrul Grupului Şcolar „Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia. Nica Balaciu, unul dintre cei patru profesori, a fost numită vicepreşedinte al centrului.

Potrivit primelor informaţii, cadrele didactice au intervenit pentru acordarea unor note mai mari în cazul a zece elevi.

De asemenea, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa, profesor Otilia Dumitru, a declarat că procurorii au solicitat Inspectoratului deciziile de numire în centrele de examinare a celor patru profesori.

„Pot să vă confirm că procurorii Parchetului Ialomiţa şi ofiţerii DGA au solicitat Inspectoratului deciziile de numire în centrele de examinare a celor patru profesori, documentele prin care cei patru profesori au fost numiţi în funcţie. Asta ştiu eu, despre anchetă nu pot să vă spun nimic”, a declarat Otilia Dumitru.