Spaima scafandrilor! Monștrii din Prut care au băgat frica în oameni

Râul Prut curge pe teritoriul României pe o distanță de 742 de kilometri. Acesta este din abundență populat de astfel de pești, care au băgat spaima în localnici și pescari. Somnii uriași sunt considerați monștrii apelor.

11 apr. 2023, 21:57
Spaima scafandrilor! Monștrii din Prut care au băgat frica în oameni

Apele Prutului au ajuns să fie spaima localnicilor din județul Botoșani, din nordul extrem al Moldovei. Acestea sunt populate de somni uriași, care se pot ridica la mărimi uriașe, de până la trei metri lungime. Acești pesti pot cântării și 150 de kilograme. În jurul acestora au fost construite nenumărate legende care circulă printre pescari și care au băgat spaima printre tineri și amatori.

Citește și: Cum trebuie pregătite ciupercile înainte de gătire. Care este greșeala pe care o fac toate gospodinele

Râul Prut curge pe teritoriul României pe o distanță de 742 de kilometri, iar bazinul său hidrografic are aproximativ 11.000 de metri pătrați. Acesta reprezintă o graniță naturală cu Ucraina și Republica Moldova, iar cea mai mare parte a râului se întinde pe teritoriul județului Botoșani, în extremitatea nordică a României.

Aceste ape sunt extrem de adânci, în special în zona lacului de acumulare de la Stânca-Costești, iar pescarii bătrâni sau foarte experimentați spun că aceasta este casa unor adevărați monștri. Aceștia se referă la somnii de talie foarte mare.

Monștrii care trăiesc în Prut

Somnul este o specie de pește răpitor, care face parte din familia Siluridaelor. Acesta este răspândit peste tot pe glob, iar, în prezent, există aproximativ 2.900 de specii. O parte dintre acestea s-au remarcat pentru dimensiunile uriașe pe care le pot avea. Unii dintre ei pot să depășească de două ori înălțimea unui bărbat de talie medie și pot să cântărească până la 150 de kilograme.

Pe lângă dimensiunile cu totul aparte, aceștia mai surprind și prin faptul că au simțuri extrem de dezvoltate. În ceea ce privește „regimul lor alimentar”, aceștia se hrănesc și cu hrană vegetală, însă preferații lor sunt peștii mici, broaștele sau racii.

Râul Prut este din abundență populat de astfel de pești, fiind atracția principală pentru pescari. Tocmai din cauza dimensiunilor uriașe, în jurul acestora plutește un aer de legendă, care s-a popularizat rapid în rândul localnicilor care trăiesc pe malurile Prutului.

Nea Ilie trăiește de o viață în Ripiceni, o comună de pe malul Prutului. Acesta are acum 75 de ani și afirmă că în apele râului Prut se află adebărați monștri. El spune că aceștia ar putea băga spaima în oricine și că știe chiar și câteva legende care datează din vremea comunismului.

„Sunt niște animale acolo care-ți dau fiori. Am văzut odată niște pescari au scos un somn și l-au pus pe toată lungimea unei Dacii. Era de la capotă până la portbagaj. Odată, când mergeam cu barca pe Prut, am văzut cum se ridică spinarea unui somn din ăsta la suprafața apei. Am înlemnit. Ne-am dus imediat la mal”, spune săteanul.

Un alt sătean a povestit că somnii i-ar fi băgat în sperieți chiar și pe scafandrii care au lucrat la barajul de la Stânca-Costești, în anii 70.

„S-au băgat în apă scafandrii să facă niște lucrări la baraj. Când au ieșit din apă erau speriați și au spus că nu mai intră până nu li se asigură o cușcă. Văzuseră ditamai somnii”, mărturisește un alt localnic din zona Ștefănești.

Oamenii nu ar trebui să fie totuși îngrijorați de acești răpitori de talie mare, spun reprezentanții AJVPS.

„Doar ca o captură ei reprezintă o provocare. Este epuizant fizic și trebuie pricepere pentru scoaterea unui somn de talie mare. Pentru om, acești pești uriași nu sunt un pericol. Nu atacă omul”, mai spune Cosmin Humelnicu.

El adaugă că afectați de acești răpitori uriași pot fi doar bobocii de rață, care sunt o pradă tentantă pentru somni.

Citește și: Cum poți să decojești ouăle de Paște mai ușor. Trucul secret de care ar trebui să știe oricine