Spania: Catalonia a publicat oficial decretul privind crearea unei comisii electorale pentru referendum

Catalonia a publicat oficial vineri decretul privind crearea unei comisii electorale pentru referendumul privind autodeterminarea regiunii spaniole căruia Madridul i se opune, în pofida unei decizii a Tribunalului constituţional care interzice pentru moment consultarea populară respectivă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

03 oct. 2014, 12:39
Spania: Catalonia a publicat oficial decretul privind crearea unei comisii electorale pentru referendum

Catalonia a publicat oficial decretul privind crearea unei comisii electorale pentru referendum. Preşedintele catalan Artur Mas a semnat decretul joi seara, dar nu este sigură încă data intrării lui în vigoare, iar fiecare nou pas poate duce Catalonia în ilegalitate.

Parlamentarii regiunii spaniole, situată în nord-estul ţării, au validat miercuri componenţa comisiei, cu 86 de voturi ”pentru” şi 48 de ”abţineri”. Ei au ocolit decizia Tribunalului constituţional de suspendare a legii şi a decretului regional privind organizarea referendumului, în aşteptarea examinării lor pe fond.

Catalonia, cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, este în conflict de ani de zile cu Madridul, care-i refuză dreptul de a se pronunţa unilateral în legătură cu viitorul său şi se opune referendumului privind autodeterminarea, pe care intenţionează să-l organizeze pe 9 noiembrie.