Spania cere ajutor financiar european pentru a-şi salva băncile

Spania a cerut ajutor extern pentru a-şi depăşi problemele din sistemul bancar. Peninsula iberică a solicitat un ajutor financiar european pentru recapitalizarea băncilor.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 05:57
Spania cere ajutor financiar european pentru a-şi salva băncile

Anunţul a fost făcut de ministrul spaniol al economiei. Experţii FMI consideră că băncile spaniole ar trebui să suplimenteze capitalul cu cel puţin 40 de miliarde de euro. Pentru această problemă, Spania a cerut ajutorul Eurogrupului.

Astfel, miniştrii de finanţe din zona euro vor crea un plan de salvare de până la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar spaniol. Decizia guvernului spaniol a stârnit controverse în rândul populaţiei.

„De ce până acum băncile au distribuit dividende, au împrumutat atât de mult? Sistemul financiar care era cel mai bun din lume funcţiona. Şi acum, dintr-o dată, ne confruntăm cu această situaţie. Fie pentru că nu au vrut să ne spună, fie că nu au ştiut nici ei„, a afirmat un spaniol. 

„Iniţial am crezut că aşa ceva nu se va întâmpla. Dar cred că apoi toţi am ştiut că vom ajunge aici, mai puţin cei care au luat această decizie”, a spus un altul.

Regimul de la Madrid aşteaptă acum rezultatele auditelor pentru a îşi formula cererea de ajutor. Spania a devenit astfel cea de-a patra ţară, după Grecia, Irlanda şi Portugalia, care a cerut asistenţă de externă de la izbucnirea crizei în Europa.

Spania ar putea primi până la 100 de miliarde de euro.